Šta još treba znati o kombuha gljivi?

Odrasla kombuha gljivaO kombuha gljivi treba znati:
Kombuha gljiva postavljena u novi čaj može potonuti na dno i za par dana ponovo isplivati na površinu ili ostati na dnu i dozvoliti da se na površini stvori nova, mlada kultura kombuhe. Na taj način ona razmnožava sama sebe sve dok ne postane tamno smeđa. Tada je treba baciti i zamenite s njenim potomkom.
Mlada kombuha se u početku javlja kao tanki sloj koji raste, postaje sve deblji i polako prekriva površinu čaja. Deblja kultura je sastavljena od slojeva koji se mogu lako razdvojiti i upotrebiti kao nezavisne kulture. Kada je previše hladno usporava se rast mlade kombuhe. U tom slučaju treba je 3 do 5 nedelja pustiti da mirno raste na površini tečnosti u koju je smeštena.

Šta još treba znati o kombuha gljivi

Nepravilan odnos prema kombuhi ima negativan uticaj na njen razvoj pa se sa njom mora pravilno rukovati. Šurenje toplom ili jako hladnom vodom, zamrzavanje ili izlaganje sunčevoj svetlosti može je potpuno uništiti. Kombuha ima sposobnost da se bez hranljivih materija održi u životu i nekoliko meseci. Kada dobije hranljivu podlogu ona se aktivira i ponovo počinje da raste.
Buđ (plesan) je prirodan neprijatelj kombuhe koja stvara svoju odbranu protiv buđi, ali nedostatak hranljivih materija za generisanje zaštite, posebno u toplijem okruženju, može za nju biti iscrpljujuće. Zato je važno pokriti posudu i tako je zaštititi od spoljnje kontaminacije. Plesan nije teško uočiti, mada neko može pomisliti da su izrasline (hrapavost) na površini nakupine buđi (plesni). Te izrasline su mehurići ugljene kiseline koji su zarobljeni ispod kožice kombuhe. Naime, u danima u kojima se stvara mlada „gljiva“, formacija kvasaca se, u vidu „kišobrana“, smešta neposredno ispod mehurića (penušave površine) i uvlači ih u sastav nove kulture. Stručnjaci kažu da je plesan moguće ukloniti bilo kojim prirodnim sirćetom bez ugrožavanja kulture kombuhe, ali još nema potpune saglasnosti oko toga.

Lekovitost, kvalitet i ukus napitka dosta zavisi od sastojaka, vrste čaja kao i kulture mikrooranizama koji dolaze sa kombuhom, a to zavisi od porekla i podneblja gde je nastala i gde se razvija.

Ekstrakt od kombuhe

Ekstrakt od kombuhe

Ekstrakt od kombuhe je koncentrovani, posebno pripremljeni sok od kombuhe (od 20 litara soka dobija se 250 grama preparata) i ima najmanje 10 puta jače i brže dejstvo od kombuha čaja. Poznat je kod sportista kao ”energetska bomba”, jer 15 minuta nakon uzimanja ekstrakta kombuhe organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Pojačava se prokrvljenost mišića i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, može se dobiti kvalitetna mišićna masa. Alternativno se koristi u borbi protiv kancera, hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije i lečenja od bolesti zavisnosti.

Sirće od kombuhe se dobija tako što se ostavi tečnost zajedno sa gljivom da odstoji oko mesec dana. Može se dodati začinsko bilje da mu se obogati ukus.  Kada prestane stvaranje ugljendioksida, sirće je gotovo.

Kako da sami napravimo kombuhu gljivu?

Prvi način: Nakon vinskog vrenja i ceđenja vina u kominu (iscedak) treba dodati određenu količinu vode i malo šećera, a posudu zatim ostaviti izloženu vazduhu. Nakon 7 dana vinski kvasci iz komine se udružuju sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i stvaraju smeđi, sluzavi pokrivač koji se ponaša kao čep i prekriva vinsko sirće.
Drugi način: Uzeti kožastu naslagu koja se stvori na površini jabukovog sirćeta u toku proizvodnje i postaviti je na površinu napitka od crnog čaja. U ovom slučaju koristi se simbiotska forma sa jabukovog sirćeta u vrenju za pripremu lekovitog napitka.
Treči način: Zakuvati 6 vrečica čaja i 1/2  litre vode i pustiti da odstoji 5 minuta. Dodati 3 kašike šećera, istopiti, dodati još 1/2 lit. vode i ostaviti čajne kesice još 15 minuta pa ukloniti. Kada temperatura tečnosto padne na nivo sobne, presuti čaj u posudu za fermentaciju. Dodati kulturu kombuhe kao inokulum (starter)  i 4 kašike destilovanog sirćeta. Ostaviti pet dana. Za to vreme, ako je sve u redu, treba da se na površini formira mlada kombuha (inokulacija, lat. inoculatio, kalemljenje, unošenje nečega što će rasti ili se razmonožavati).
Napomena: U nedostatku kombuhe gljive,  kao starter može poslužiti samo čaj od kombuhe. U ovom slučaju, fermentacija i formiranje mlade kombuhe traje nešto duže.

Šta još treba znati o kombuha gljivi

IZVORI I UPOZORENJE (link)

Ostali članci:
Šta je kombuha
Kombuha u svetskoj literaturi
Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava
Lekoviti sastojci kombuhe
Lekovitost kombuhe i lekovita svojstva kombuha čaja
Sporedni efekti čaja od kombuhe
Da li je kombuha dobra za decu
Kako se pravi čaj od kombuhe
Kako se koristi čaj od kombuhe
Kombuha gljiva i iskustva korisnika
Kako se kombuha gljiva čuva i transportuje
– Fermentisani mlečni napitak od kombuhe