Lekoviti sastojci kombuhe

Kombuha napitak

Kombuha ima sposobnost da čisti i štiti samu sebe tako što proizvodi brojna zaštitna sredstva koja sprečavaju razvoj stranih mikroorganizama (unešeni u naš organizam pomažu nama).
Ruski istraživač I. N. Konovalov  pominje u svom izveštaju 1959. da intenzivan rast kvasa i bakterija čajne gljive očito sprečava širenje drugih vrsta kvasa i bakterija. Ruski profesor G. F. Barbancik (1958) izveštava da bakterije čajne gljive delotvorno proteruju sve druge mikroorganizme (antagonizam).

Lekoviti sastojci kombuhe

Najvažniji lekoviti sastojci su:

–      Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno       sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin (B3 vitamin) proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona.
Starenjem organizma apsorbovanje vitamina B12 postaje teže, pa je potrebno povećati njegovo unošenje.
–      Pridoksin važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu.
–      Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose.
–      Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova.
–      Glukozamini podstiću regeneraciju hrskavice, poboljšavaju pokretljivost, ubrzavaju zaceljivanje i umanjuju bolove u vezivnom tkivu, pomažu proizvodnju hijaluronske kiseline koja smanjenje bolova kod artritisa, čuva oblik i strukturu hrskavice, omogućava vezivnom tkivu da zadržava više vlage i tako održava fleksibilnost i podmazivanje zglobova. Ovo su materije koje su potrebne zglobovima da ostanu jaki i zdravi.
–      Pantotenska kiselina smanjuje broj sedih vlasi.
–      Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi.
–      Šećerna kiselina (Glucaric acid, Saccharic acid, Glucosaccharic acid) nastaje energičnom oksidacijom monosaharida i aktivna je u sprečavanju nekih vrsta raka.
–      Glukoronska kiselina vrši detoksikaciju organizma tako što vezuje otrove nastale u procesu metabolizma i toksine unete spolja. Zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina je i komponenta heparina koji održava nivo gustine krvi. Ona potpomaže stvaranje važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka. Glukoronsku kiselinu luči samo zdrava jetra i može se naći u prirodi samo u kombuhi. Pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli. Posebno se preporučuje pacijentima sa alergijom.
–      Mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje i pH krvi, pomaže curkulaciju krvi, sprečava propadanje i poboljšava rad digestivnog trakta, posebno debelog ceva što je sve veoma korisno u prevenciji raka.
–      Glukonska kiselina je blaga organska kiselina dobijena iz glukoze jednostavnim procesom oksidacije i štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Veruje se da je efikasna u borbi protiv kandide i nekih drugih gljivičnih infekcija.
–      Buterna kiselina je takodje korisna u zaštiti ozbiljnih gljivičnih infekcija kao što je kandida.
–      Usninska kiselina je snažan prirodni antibiotik koristan u zaštiti od virusa. Smatra se i da sprečava rast ćelija tumora.
–      Sirćetna kiselina je efikasan konzervans koji sprečava razvoj štetnih bakterija.
–      Oksalna kiselina je takodje efikasan konzervans ali joj je glavna namena da podstiće medjučelijsku aktivnost.
–      Jabučna kiselina pomaže u detoksikaciji jetre.
–      Aminokiseline su konstituenti proteina. Prisustvo cisteina i metionina u kombuha napitku pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.
Širu analizu kombuha fermenata možete pogledati OVDE.

Lekoviti sastojci kombuhe

IZVORI I UPOZORENJE (link)

Ostali članci:
Šta je kombuha
Kombuha u svetskoj literaturi
Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava
Lekovitost kombuhe i lekovita svojstva kombuha čaja
Sporedni efekti čaja od kombuhe
Da li je kombuha dobra za decu
Kako se pravi čaj od kombuhe
Kako se koristi čaj od kombuhe
Šta još treba znati o kombuha gljivi
Kombuha gljiva i iskustva korisnika
Kako se kombuha gljiva čuva i transportuje
– Fermentisani mlečni napitak od kombuhe