Kako se pravi čaj od kombuhe

Priprema kombuha čajaZa pripremu podloge potrebna je čista voda, crni i/ili zeleni čaj, beli šećer i  deo gotovog napitka kao „starter“.

Priprema čaja od kombuhe

Optimalan odnos sastojaka: Voda čista 1 lit.+ beli šećer 70 – 100 grama (3-4 kašike) + crni i/ili zeleni čaj 1,5 – 5 grama (1-2 čajne kašike).
Tradicionalni inokulum čini kultura kombuhe na podlozi sa 70 g šećera  i 1,5 g crnog čaja  u 1 litru vode uz dodatak (u ohlađeni čaj) 10% tečnosti iz prethodne fermentacije. Razvoj kulture traje 7 dana na 28°C. Ovako dobijena  tečnost se može upotrebiti  kao inokulum za fermentaciju mleka.

 

Kako se pravi čaj od kombuhe

Priprema čaja: Najbolje je početi sa pripremom 1 ili 2 litre čaja, a kako se kombuha razmnožava, tako se količina čaja može uvečavati u navedenoj srazmeri (odnosu). Za smeštaj i fermentaciju 2 litre napitka potrebna je staklena posuda zapremine 3-4 litre sa širokim otvorom (manja količina – manja posuda).

 1. Stara i nova kombuha i starter

  Stara i nova kombuha i starter

  Vodu zagrejati do ključanja, skinuti sa vatre i u nju spustiti crni (ruski, indijski, cejlonski, gruzijski) ili zeleni čaj, a najbolje njihovu mešavinu. Može se koristiti čaj u kesicama.
  Napomena: Ako voda nije dobrog kvaliteta, treba je pustiti da vri (ključa) nekoliko minuta, dodati šećer i prokuvati još 1-2 minuta. Prekinuti ključanje vode, sačekati 2-3 minuta pa dodati čaj.

 2. Poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje 15  minuta.
 3. Čaj procediti (ako je u rinfuzi) u čistu staklenu posudu (metalna reaguje na kiselinu) u kojoj će se odvijati proces fermentacije, dodati potrebnu količinu šećera i mešati dok se šećer ne otopi.
 4. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu (na oko 25°C, ne niže od 20 ili više od 30°C), tj. da tečnost bude mlaka.
 5. postavljanje kombuhe

  postavljanje kombuhe

  Čistim rukama bez nakita, (metali su prirodni neprijatelji kombuhe), uzeti kombuhu, oprati je hladnom ili mlakom vodom i spustiti u novi čaj. Svetlija i glatka strana kombuhe treba da bude gore, a tamnija, sa braon pegama i grublja dole (usmerena prema dnu posude). Ovo je važno zbog sirćetnih bakterija koje koriste kiseonik pa im odgovara da njihova svetlija strana bude gore, dok su kvašćeve gljivice fakultativni anaerobi i uglavnom naseljavaju donju, tamniju površinu kombuhe (ako kombuha potone ili se okrene, ne brinite, sama će se vremenom namesti kako joj odgovara).

 6. Dodati tečnost (starter) koju smo sačuvali od predhodnog napitka u količini od 10% od planirane za novi čaj (2 dcl startera za 2 litre čaja, 3 dcl za 3 litre itd). Za prvi put kao starter upotrebi se tečnost u kojoj se nalazi(la) kombuha.
 7. fermentacija kombuha čaja

  fermentacija

  Posudu prekriti gazom ili laganom tkaninom da ima dovoljno vazduha za vrenje. Pokrivku pričvrstiti gumenom trakom. Ovo je potrebno da bi napitak zaštitili od voćnih mušica, prašine i drugih zagađivača.

 8. Odložiti posudu na mesto gde nema duvanskog dima, isparenja i drugih zagadjivača i gde je tamno i toplo izmedju 22 i 28°C. Idealno temperatura je oko 25°C ili nešto više, a vrlo loša ispod 20°C ili iznad 30°C.
 9. Tokom fermentacije posudu ne pomerati.  Trajanje vrenja  je od 5 pa do 20 dana, zavisno od temperature, količine i vrste sastojaka i drugih uslova. Posle 5-og dana vrenja čaj treba probati. Kombuha čaj ne sme biti ni jako sladak ni jako kiseo. Izrazito sladak napitak je znak da još nije fermentiran, a jako kiseo je štetan za organizam i nesme se koristiti. Za blaži ukus napitka treba kraće vrenje, a za kiseliji duže vrenje. Ispravan stepen kiselosti je pH 2,7 do 3,2.
  Napitak je spreman za upotrebu ako je prijatnog, blago-kiselog ukusa!
 10. odlaganje kombuhe

  odlaganje kombuhe

  Ruke oprati i izvaditi „pečurku“ (kombuhu) iz tečnosti i odložiti je u neku čistu, dovoljno veliku staklenu ili porculansku posudu (činiju). Sa njom odvojiti  i dovoljan deo tečnosti (starter) za dodavanje u novi čaj. Potrebna količina „startera“ je deseti deo (10%) od količine novog čaja.

 11. Odredjena količina taloga normalna je i korisna za zdravlje. U slučaju potrebe tečnost procedite kroz cedilo, gazu ili ređe platno.
 12. Ostali deo čaja nasuti u staklene flaše, dobro zatvoriti i smestiti na hladnije mesto (po mogućnosti ostaviti 5-6 dana da sazreva, ali nije neophodno).

Napomene:

 • Ako je nakit na rukama teško skinuti, ne treba se brinuti već samo skratiti vreme držanja kombuhe u rukama.
 • U nedostatku cele čajne gljive, može se početi i sa komadićem opne mlade gljive ili samo sa čajem od kombuhe kao starterom. U to slučaju čaj treba ostaviti da fermentira sve dok se na površini ne stvori tanak sloj mlade kombuhe.
 • „Starter“ ubrzava vrenje, jer sadrži sve potrebne mikroorganizme (kao i sama kombuha) i zato se ne sme zagrevati ili kuvati.
 • Gljiva se koristi za pripremu čaja sve dok je svetle boje. Kada potamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim gljivama.
 • Kako kombuha raste moguće je od nje napraviti sve veće količine čaja.
 • Beli šećer se razgrađuje na glukozu i fruktozu, uz pomoć enzima invertaze pa zamena sa žutim šećerom nije potrebna.
 • Upotreba meda sa čajem se ne preporučuje,  jer med ne pogoduje razvoju mikroorganizama.
 • Izbegavati upotrebu plastične (PVC) ambalaže za čuvanje napitka. Najpogodnija je staklena ambalaža.

Kako se čuva čaj od kombuhe

Veće količine čaja hermetički zatvoriti u staklene flaše i čuvati u frižideru. U nedostatku vazduha aktivnost bakterija prestaje, dok kvas nastavlja jedno vreme da raditi i stvara gas. Ako su flaše čvrsto zatvorene, gas ne može da izlazi. Vrenje kvasaca vremenom prestaje a u flašama ostaje penušav, blago kiseo, osvežavajući i ukusan napitak. Ako se pravilno čuva može da ostane upotrebljiv mesecima.

VIDEO kako napraviti čaj od kombuhe (How to Make Kombucha Tea)

VIDEO  2.   D E O

Kako se pravi čaj od kombuhe

IZVORI I UPOZORENJE (link)

Ostali članci:
Šta je kombuha
Kombuha u svetskoj literaturi
Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava
Lekoviti sastojci kombuhe
Lekovitost kombuhe i lekovita svojstva kombuha čaja
Sporedni efekti čaja od kombuhe
Da li je kombuha dobra za decu
Kako se koristi čaj od kombuhe
Šta još treba znati o kombuha gljivi
Kombuha gljiva i iskustva korisnika
Kako se kombuha gljiva čuva i transportuje
– Fermentisani mlečni napitak od kombuhe