Kako se koristi čaj od kombuhe

Kombuha -mere opreza

Kombuha čaj sadrži glukoronsku kiselinu, koju u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi  i jetra čoveka. Pošto ova kiselina ide direktno u krv, njeno naglo povećanje u krvi može da poremeti biohemijsku ravnotežu u organizmu i u težim slučajevima da izazove i smrt. Ova opasnost je realna  ako se konzumira jako kiseo napitak ili preteruje u dnevnoj količini napitka. Blagi čaj od kombuhe, generalno, mogu piti i deca i odrasli, zdravi i bolesni, bez obzira da li koriste lekove ili ne, ali uz obavezno poštovanje navedenih napomena i upozorenja.

Mere opreza:

 • Utvrditi zbog čega se želi uzimati čaj i ako je u pitanju obolenje obavezno se posavetovati sa svojim lekarom.
 • Izuzetno je važno da napitak bude blago kiseo i prijatnog ukusa.
 • Jako kiseo napitak, neprijatnog ukusa, zamućen ili plesnjiv (buđav), ne sme se koristiti! 
 • Ne preterivati u dnevnim količinama i dozama.
 • Tokom dana uz čaj uzimati što više vode! 
 • Svakodnevno pratiti stanje i reakcije organiza i po potrebi uzimanje napitka odmah prekinuti.
 • Praviti pauze, posebno kada se dobro osećamo.

 Kako se koristi čaj od kombuhe

Dnevne doze i upotreba napitka

Čaj se može piti tokom celog dana po volji, ali je veoma važno poštovati dnevnu dozu i uzimati što više vode kako bi se pomogla eliminacija toksina i izbegle moguće neželjene reakcije organizma na kombuhu.
Ако je blagi napitak „suviše jak“ za nečiji ukus, može se razrediti nezasladjenim sveže skuvanim čајem.
Preporuka je da zdrave osobe, nakon 3 nedelje redovnog uzimanja napitka od kombuhe, prave pauzu od 1 nedelje, kako bi se organizam „odmorio“.
Bolesne osobe treba da naprave pauzu kada se zdravlje znatno popravi ili dodje do izlečenja, a da odmah prekinu uzimanje napitka čim primete i najmanje znakove pogoršanja zdravlja i kada je očigledno da im uzimanje kombuha proizvoda ništa ne pomaže.

Doziranje:

 • Prvo uzimanje čaja uvek početi sa dnevnom dozom do 50 ml.  Ako se napitak dobro podnosi u toku nekoliko dana, dnevnu dozu povečati na 200 ml, jer je to minimalna doza potrebna da se pokažu neki rezultati.
 • Zdrave osobe, preventivno mogu uzimti 2-3 manje šolje dnevno, najbolje ujutru na prazan stomak, posle ručka i uveće pre spavanja.
 • Bolesne osobe samo po odobrenju lekara ili na ličnu odgovornost 3-5 čaša od 2 dcl dnevno kod težih bolesti, a kod karcinoma 1- 2 litre dnevno.
 • Osobe koje su sklone alergijama na novu hranu, najbolje je da počnu s vrlo malom količinom (jedna kašičica dnevno) i da posmatraju da li će se pojaviti bilo kakva neobična reakcija.
 • Dijabetičarima se ne preporučuje  zbog prisustva šećera, ali ima i tvrdnji da dobro fermentisan čaj u kome je šećer prirodno potpuno preradjen, može biti koristan, jer utiče na smanjenje glukoze u krvi .
 • Majke za vreme dojenja treba da se posavetuju sa stručnjakom (lekarom) da li da koriste kombuhu i na koji način ili da je jednostavno prekinu uzimati dok traje dojenje.

Kako se koristi čaj od kombuhe? Potražite savet svog lekara!

IZVORI I UPOZORENJE (link)

Ostali članci:
Šta je kombuha
Kombuha u svetskoj literaturi
Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava
Lekoviti sastojci kombuhe
Lekovitost kombuhe i lekovita svojstva kombuha čaja
Sporedni efekti čaja od kombuhe
Da li je kombuha dobra za decu
Kako se pravi čaj od kombuhe
Kako se koristi čaj od kombuhe
Šta još treba znati o kombuha gljivi

Kombuha gljiva i iskustva korisnika
Kako se kombuha gljiva čuva i transportuje
– Fermentisani mlečni napitak od kombuhe