Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori sa osnovnim objašnjenjima.

Pitanja, odgovori i osmpbma objašnjenja za rad

1.Kako predati besplatan mali oglas?
Preko formulara na našem sajtu.

Sadržaj oglasa, pravila korišćenja i ograničenja

2.Šta ne može da sadrži tekst oglasa?

  • Molimo vas da pogledate Zakon o oglašavanjuOglas ne može da sadrži subjektivne stavove ili komentare. Nije dozvoljena upotreba višeznačnih izraza. Zabranjeno je oglašavanje usmereno na podsvest (Član 5.).
  • Oglasnom porukom ne može da se zloupotrebljava poverenje, odnos zavisnosti ili privrženosti, lakovernost, nedostatak iskustva ili znanja i sujeverje primalaca oglasne poruke. Oglasna poruka ne može da sadrži elemente kojima se otvoreno ili prikriveno preti, izaziva, podržava, odnosno potpomaže nasilje ili neopravdan strah ili kojima se vrši obraćanje primaocima poruke sa stanovišta autoriteta podređenima, maloletnim licima, ekonomski ili na drugi nain zavisnim licima (Član 6.).
  • Oglašavanje ne može, neposredno ili posredno, da podstiće na diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, boje kože, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog  porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog  ubeđenja, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, psihičkog ili fizičkog invaliditeta (član 7.).
  • Oglasna poruka ne može da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje kojima se izaziva asocijacija koja se u okolnostima konkretnog slučaja može smatrati nepristojnom, a naročito s obzirom na sadržaj oglasne poruke, način i sredstva oglašavanja, senzibilitet lica kojima je upućena, kao i vrstu oglašivača, aktivnosti, proizvoda ili usluge koja se oglašava (Član 8).
  • Oglasna poruka ne može da se uputi pojedinačno određenom licu, ako je ono jasno izrazilo volju da mu se ona ne upućuje (Član 9.) itd.


Pitanja i odgovori za fotografije

3.Kako da postavim fotografije uz oglas?
Ispod polja za tekst oglasa imate 6 polja za postavljanje slika. Kliknite na dugme „Browse„. Otvoriće se dijalog prozor sa naslovom „File upload“. Tu treba da pronađete folder u kome se nalazi fotografija. Pronađite fotografiju. Kliknite jednom na ime fajla da biste ga obeležili.  Zatim kliknite na dugme „Open“. Prozor će nestati. Pojaviće se ime fajla u tekstualnom polju. Isto možete postići dvostrukim klikom na ime fajla. Kliknite na dugme „Nastavi“. Fotografija je postavljana uz oglas.

4.Da li mogu naknadno da postavim fotografije u već postavljeni oglas?
Da
. Pod “Opcije” na Vašoj kontrolnoj tabli (krajnje desno) stoje vam na raspolaganju tri mogućnosti – MENJANJE (znak pisaljke), PAUZIRANJE (znak II ) i “Obeleži  kao prodato”. Opcija “Menjanje” (ikona pisaljke) služi da sami preuredite, dopunite ili “ugasite”svoj mali oglas.

5.Koliko velike fotografije mogu da postavim?
Zbog brzine učitavanja veličina fajla treba da bude od 250 do 500KB.

6.Kako da: a) izbrišem sliku sa oglasa – b) da ispod slike napišem tekst (opis ili naziv)?
Prvi korak: Kliknite na Vašu kontrolnu tablu. U prozoru „Izmeni oglas“ idite naniže do slika. A) Brisanje slike: Kliknite na kvadratić pored slike koju želite obrisati (ispred „Obriši sliku„) da se pojavi znak potvrde. Drugi korak: Kliknite na „Sačuvaj izmene“. B) Dodavanje teksta ispod slike: Napravite Prvi korak. U polje ispod slike upišite željeni tekst i napravite Drugi korak.

Cena, naslovi i ključne reči na Oglasi-Oglasi

7.Kako popuniti polje „Cena“?
Upišite u polje cenu u dinarima ili evrima ili ostavite prazno. Cenu i način plaćanja možete navesti i u tekstu oglasa. Prilikom naknadnog  menjanja već postavljenog oglasa, u polju za cenu ostaju samo brojevi bez oznake valute. U tom slučaju polje možete obrisati i ostavite prazno, a cenu navesti u tekstu oglasa.

8.Kako pravilno ispuniti polje „Naslov oglasa“?
Naslovi moraju da budu kratki i da ukazuju na sadržaj oglasa. Dugi naslovi deformišu sajt i formu oglasa. Za duži naslov koristite mala slova. Velika slova koristite samo kada je to neophodno. Možete koristiti znak navoda (“ „). Ako nameravate menjati naslov upotrebite znak * (zvezdica) da tokom izmena ne izgubite tekst izmedju navoda.  Ako se to dogodi unesite ponovo izgubljeni tekst i stavite znak * umesto znakova navoda.

9.Šta upisati u polje „Ključne reči“?
Upišite 1-5 reči  ili frazu od 2-3 reči po kojima se najbolje može pronaći Vaš mali oglas. Celine reči odvojite  zarezom (zapetom). Na primer, ako prodajete automobil upišite: automobil, motorna vozila, kola marke Ford, polovni auto i slično. Nemojte umesto ključnih reči da unosite cele rečenice iz oglasa ili kopletan oglas!

10.Šta znači mali okrugli znak plave boje sa upitnikom u sredini?
To je znak za pomoć. Ukoliko imate nekih nejasnoća postavite vrh kursora miša na taj znak tako da vam se otvori polje (tooltip) sa kratkim uputstvom ili objašnjenjem.

Pitanja i odgovori: Ažuriranje, promena podataka, pronalaženje oglasa

11.Kada se ažurira sajt?
Svaki put kada postavite oglas ili izvršite izmene.

12.Kako mogu da pronađem svoj oglas ?
Na početnoj stranici sajta u polje PRETRAGA … unesite jedinsveni broj ili naslov vašeg oglasa, broj telefona ili neku drugu ključnu reč iz vašeg oglasa i  kliknite na znak (ikonicu) za pretragu (krajnje desno) ili pritisnite “Enter” na tastaturi. Upisivanjem ključnih reči koje sadrže oglasi koji vas zanimaju možete zatražiti i dobiti listu tih oglasa.

13.Kako mogu da promenim podatke u oglasu?
Kada se prijavite na sajt (Prijava) imate pristup Vašoj kontrolnoj tabli. Klikom na ikonicu u obliku pisaljke (Menjanje) dobijate formular sa podacima o vašem malom oglasu u kojemu sada možete da izmenite podatke i promene da sačuvate klikom na “Sačuvaj izmene” ili da ih poništite klikom na “Poništi”. Desno od kontrolne table imate dijaloge „Opcije korisnika“, „Informacije o nalogu“ i „Statistika naloga“. U delu „Opcije korisnika“ > Izmena profila, možete izmeniti delove svog profila, promeniti šifru itd.  Sve to aktivirate klikom na „Ažuriraj profil“.

Pitanja i odgovori: Ograničenje broja oglasa, neprihvatanje oglasa

14.Da li postoji ograničenje broja predatih oglasa ?
Ne, ukoliko se predmeti oglašavanja jasno razlikuju. Nije dozvoljeno postavljati isti ili malo izmenjen oglas u više kategorija. Nije dozvoljeno ponavljati oglas pre isteka roka oglašavanja. Na taj način ugrožavate prava drugih oglašivača i otežavate pretragu oglasa. Radi zaštite integriteta ovog sajta i prava ostalih oglašivača zadržavano pravo da bez upozorenja izbrišemo takve oglase. Kada se zloupotreba naših usluga ponovi, trajno sprečavamo pristup nalogu svima koji ne poštuju naša pravila koja su na sajtu jasno istaknuta!

15.Zašto formular za upisivanje malog oglasa neće da prihvati moj oglas?
Proverite još jednom obavezna polja. Moguće je da ih niste dobro popunili. Osvežite stranicu klikom na nju i pritiskom na taster F5  ili Ctrl+F5 pa ponovite postupak.

Pitanja i odgovori: Registracija, logotip firme

16.Zašto moram da se registrujem?
Registracija je postupak pravljenja i dobijanja naloga za pristup. Nalog je Vaša propusnica za vaše radno mesto na oglasnoj tabli. Registracijom ostvarujete prava registrovanog korisnika. Vaša prava i obaveze regulisane su pravilima oglašavanja.

17.Da li mogu da postavim logotip svoje firme uz oglas i kako?
Ukoliko se registrujete kao pravno lice, pošaljite nam svoj logotip na e-mail adresu i mi ćemo ga postaviti uz vaš oglas. Samovoljno postavljanje logotipa ne preporučujemo i takve oglase najčešće brišemo ako procenimo da iza toga stoji namera promovisanja i reklamiranja.

18.Registrovan sam, a ne mogu da ostavim oglas?
Uvek se prvo prijavite sa korisničkim imenom i lozinkom koju ste uneli prilikom registracije. Ako problem ne bude rešen javite nam se putem e-maila. Možda ste blokirani zbog kršenja pravila oglašavanja ili je u pitanju neka greška. Naša je obaveza da problem rešimo u najkraćem  roku ukoliko je greška kod nas.

19.Registrovao sam se, ali ne mogu da pristupim svom nalogu?
• Moguće je da niste (pravilno) završili proces registracije. Ponovo pokušajte da tačno popunite formular “Prijava”. Po potrebi izbrišite keš vašeg pregledača (Chrome, Firefox i dr.)
Korisničko ime je deo  e-mail adrese ispred znaka “@”. E-mail adresa  koju ste ostavili prilikom registracije mora da bude ispravna i potpuna.
• Ukoliko vaša lozinka sadrži znakove engleske tastature proverite koja vam je tastatura aktivna dok unosite lozinku.

Pitanja i odgovori: Lozinka

20.Zaboravio sam lozinku, šta da radim?
Ako ste zaboravili lozinku potražite je u svom Inbox-u  (poštansko sanduče za mejlove) tako što čete u polje za pretragu mejlova upisati oglasi-oglasi i pokrenuti potragu. Pojaviće se  poruka [Oglasi Oglasi] Vaše korisničko ime i šifra (Your username and password ) gde ćete videti potrebne podatke.
Drugi način je da kliknete na link „Izgubili ste šifru?„.  Ovaj način podrazumeva poništavanje (reset) stare loznke i  upisivanje nove. Novu lozinku negde sačuvajte tako da je lako nadjete ukoliko vam zatreba. Ako ste zaboravili i email adresu onda se morate ponovo registrovati.

21.Šta se dešava kada kliknem na „Izgubili ste šifru (lozinku)?
Otvara se “Obnova šifre“ gde treba da unesete svoje korisničko ime ili email adresu koje ste registrovali. Kliknete na “Napravi novu šifru“. Ovim otvarate dijalog boks Prijava„. Idite u vaš Inbox i pogledajte poruku koja vam je poslata. Kako bi poništili staru lozinku otvorite tu poruku i kliknite na link koji sledi iza rečenice „To reset your password, visit the following address“ (Da poništite šifru posetite ovu adresu): sledi link … (na kraju linka je vaše korisničko ime).  Kliknite na ovaj link da se otvari  WordPress dijalog  sa dva polja. U prvo i u drugo polje upišite novu šifru (password) i kliknite na “Poništi šifru” (Reset password). Sada dobijate obaveštenje da je stara šifra poništena i linkPrijava“ da klikom na njega otvorite “Prijava” dijalog . Tu treba da unesete svoje korisničko ime i novu šifru (lozinku). Ako je sve proteklo u redu treba da se otvori  Vaša kontrolna table za male oglase.

22.Kako da napravim dobru i sigurnu lozinku?
Lozinka treba da sadrži najmanje  sedam znakova. Da bi bila jaka koristite kombinaciju: velika i mala slova, brojevi i simboli  ! “ ? $ % ^ & ).

Pitanja i odgovori: Brisanje oglasa – trajanje oglasa – vreme oglašavanja – pauziranje – produženje oglasa

23.Kako mogu da obrišem svoj oglas?
Svoje postavljene oglase možete da učinite privremeno nevidljivim („pauzirate“) klikom na  ikonicu ( II ) na Vašoj kontrolnoj tabli koju dobijate nakon prijave na sajt. Trajno brisanje oglasa sa sajta obavlja administrator sajta nakon dužeg perioda pauziranja oglasa. Na ovaj način štedite vreme i trud i mnogo brže i lakše manipulišete svojim oglasima.

24. Koliko traje vreme oglašavanja?  Postavljeni oglas je aktivan 90 dana. 

25. Kako mogu da obnovim svoj oglas kada  mu istekne vreme oglašavanja?

Ako je oglas istekao i želite da ga produžite:

Ulogujte se na svoj nalog. U vrhu desno pored pozdrava kliknite na dugme „Moji oglasi“. U otvorenom prozoru pronađite na listi oglas koji je istekao i pod „Opcije“ kliknite na „Osveži listu oglasa“ (ispod znaka za otpad). U novo otvorenom prozoru možete da izmenite kategoriju (ako je potrebno) i kliknite na dugme „Dalje“. U ovom otvorenom prozoru možete napraviti izmene u oglasu ako želite i kliknite na dugme „Dalje“ > Proverite oglas i kliknite na „Dalje“ > Pogledajte svoj (obnovljeni) oglas!

26. Kako mogu da produžim svoj oglas koji je pauziran klikom na znak za pauziranje (II)?

Ako ste oglas pauzirali pa želite da ga aktivirate:

Ulogujte se na svoj nalog i kliknite na dugme „Moji oglasi“ u vrhu desno pored pozdrava > u otvorenoj tabli levo pronađite oglas koji želite produžiti > pod „Opcije“ kliknite na (zadnji po redu) znak za restart > u tabli gore dobijate u zelenoj boji obaveštenje „Oglas je objavljen“.

27. Da li mogu da otvorim više naloga?  Da, pod uslovom da ih ne koristite za ponavljanje istih ili sličnih sadržaja i oglasnih poruka koje već objavljujete sa postojećim nalogom. Umnožavanje naloga radi sticanja koristi u odnosu na druge oglašivače ne dozvoljavamo!

Pitanja i odgovori: Deklaracija

28. Šta je deklaracija o oglašavanju?
Zakon o oglašavanju u član 11. reguliše da je oglašivač dužan da licu koje objavljuje odnosno emituje oglasnu poruku uz oglasnu poruku dostavi i popunjen obrazacdeklaraciju. Obrazac deklaracije je propisan od strane Ministarstva trgovine i usluga i obavezan je dokument koji prati oglašavanje.  Deklaracijom oglašivač garantujete tačnost podataka i sadržaja oglasne poruke. Oglasna poruka ne može biti objavljena sve do momenta dostavljanja ispravno popunjene deklaracije. Pogledajte ili skinite obrazac deklaracije.

29. Uz koje oglase je obavezna deklaracija?
Deklaracija je obavezna za pravna lica. Za fizička lica deklaracija je obavezna samo ako oglašavaju sredstva i usluge za koje je deklaracija propisana.

30.Kako se deklaracija popunjava i šalje?
Deklaraciju šaljete na [email protected].
Deklaracija koja nije uredno i čitko popunjena i overena neće biti uzeta u obzir. Pogledajte ili skinite UPUTSTVO za popunjavanje deklaracije.

Pitanja i odgovori: Pojavljivanje oglasa

31. Kada će izaći moj oglas ?
Vaš oglas će se pojaviti na sajtu odmah kada ga postavite i osvežite stranicu sajta (Reload ili F5). Oglasi-oglasi zadržavaju pravo da privremeno zadrže oglas i  izvrše korekturu, ili stopiraju oglas u skladu sa  Zakonom o oglašavanju i Pravilima upotrebe sajta.

32. Dugo mi se učitavaju neke stranice sajta?
Server je opterećen. Sačekajte par sekudi pa pritisnite F5 na tastaturi. Ako to ne ponogne, prekinite sve pa ponovite učitavanje stranice. Po potrebi ispraznite keš memoriju:  kliknite u prazno na stranicu, držite pritisnut Ctrl taster i pritisnite F5 taster pa ih zajedno otpustite.

Pitanja i odgovori – Oglasi-Oglasi