Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava

Razmnozavanje kombuhePosle ceđenja prevrelog grožđa za vino u kominu, dodaje se dosta obične vode i nešto šećera. Posuda se ne poklapa, već ostavlja nedelju dana da radi. Na taj način vinski kvasac iz komine se sjedini sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i formira se svetlo braon, sluzavi pokrivač – Kombuha. Kombuha gljiva se uzgaja  u rastvoru crnog ili zelenog čaja i šećera u vodi, uz dodatak jabukovog sirćeta ili prethodne kulture istog čaja (ovaj dodatak ima ulogu startera). Na odgovarajućoj temperaturi gljiva se stalno razmnožava i lako deli u ciklusima od nedelju dana. Osim čajeva, kombuha se može gajiti i na crnom ili belom vinu, alkoholnom, vinskom ili jabukovom sirćetu uz uvažavanje sledećeg:
Crno i belo vino treba razrediti do 3 ili 4 vol% alkohola sa ili bez dodatog šećera. Sirće za podlogu treba da ima sadržaj sirćetne kiseline od oko 4% sa ili bez dodatog šećera. Šećer utiče na metabolizam kombuhe i stepen kiselosti (ili slatkosti) napitka. Treba paziti da količina šećera bude izmedju 4% i 15%, a čaja od 1 – 5 grama na litar vode.

Zašto se obavezno koriste crni i/ili zeleni čaj?
Radi se o istom čaju koji je crn ako je pre valjanja i sušenja fermentisao, a ostaje zelen ako nije. Tako nastaje razlika u svojstvima, sastavu, mirisu, ukusu …
Samo crni i zeleni čaj imaju sve sastojke neophodne za optimalnu fermentaciju kombuha napitka i zato daju najbolje rezultate. Drugi biljni čajevi su od koristi samo kao mešavina sa crnim ili zelenim. Čaj je izvor azota, minerala i drugih sastojaka neophodnih za rast mikroorganizama.
Kao izvor azotnih jedinjenja najviše se koristi crni čaj zbog snažnijeg stimulirajućeg dejstva na biotransformaciju kombuka čaja. Zeleni čaj je mnogo popularniji u zemljama dalekog  istoka zbog jedinstvenog ukusa i lekovitosti, a posebno zato što su japanski lekari utvrdili da zeleni čaj sprečava rast raka.

Kako se odvija proces fermentacije?

fermentacija kombuha čaja

fermentacija kombuha čaja

Proces fermentacije se odvija na sledeći način:
Kvasci se hrane šećerom i od njega stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Kvasci saharozu (šećer) pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku i glukoronsku kiselinu.
Dok raste kombuha proizvodi lecitin, enzime, L-mlečnu kiselinu, sirćetnu, vinsku, oksalnu, limunsku i malonsku kiselinu, CO2, vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 i B15, 14 aminokiselina i antibiotske sastojke. Sve zajedno daje čaju svojstvo da blagotvorno deluje na čovečiji organizam.

Kako se kombuha gljiva uzgaja i razmnožava

IZVORI I UPOZORENJE (link)

Ostali članci:
Šta je kombuha
Kombuha u svetskoj literaturi
Lekoviti sastojci kombuhe
Lekovitost kombuhe i lekovita svojstva kombuha čaja
Sporedni efekti čaja od kombuhe
Da li je kombuha dobra za decu
Kako se pravi čaj od kombuhe
Kako se koristi čaj od kombuhe
Šta još treba znati o kombuha gljivi
Kombuha gljiva i iskustva korisnika
– Kako se kombuha gljiva čuva i transportuje
– Fermentisani mlečni napitak od kombuhe