Sauna i zdravlje

unutrasnjost sauneSauna obezbedjuje i objedinjava najbolje efekte svih prirodnih elemenata: zemlje, vode, vazduha, vatre i drveta. Ova jedinstvena metodologija tretmana ljudskog organizma veoma povoljno deluje na zdravlje ljudi pa stoga, saunu vekovima svrstava u sam vrh najprirodnijih načina lečenja.

Sauna nekadaSauna i zdravlje

Domovinom saune smatra se Finska gde se pojavila pre više od dve hiljade godina i građena pre nego kuće za stanovanje. Sauna izgleda kao mala, drvena šupa i obično je smeštena u blizini jezera ili reke. Od 12. veka više podsećaju na manju kolibu, a od tada pa do danas izgled saune se vrlo malo izmenio. Sauna iznutra izgleda kao soba od drveta, obično brezovog, kedrovog ili borovog sa sedištima raspoređenim u 2-3 nivoa i specifičnim sistemom ventilacije.
Osnovne kategorije sauna su suve saune, sa suvim vazduhom i temperaturom od 90do110° C, i vlažne saune (oko 20% vlage), sa temperaturom od 70 do 90° C. Uz temperaturu, koriste se rastvori eteričnih ulja u vodi, kojima se poliva kamenje i na taj način pospešuje relaksacija. U saunama se primenjuje ležeći i/ili sedeći položaj, dok stajanje nije preporučljivo. Uz osnovnu uslugu, saune imaju i dopunske programe u vidu masaža, fizičkih vežbi, upotrebe bazena i dr.

Načini delovanja saune na ljudski organizam

Najpoznatiji način delovanja saune na ljudski organizam je primena toplote koja aktivira sve funkcije sistema za termoregulaciju. Unutrašnji organi ljudskog tela ne podnose temperaturu veću od 42°C pa se, pod dejstvom visoke temperature, pore na koži šire u cilju bržeg otpuštanja telesne toplote. Telo se znoji kako bi putem isparavanja znoja smanjilo unutrašnju temperaturu i uspostavilo termičku ravnotežu.
Prilikom izlaska iz tople saune, telo se tuširanjem u hladnoj vodi primorava na brzo prilagodjavanje novim uslovima (koža se skuplja a kapilari sužavaju kako bi se zaustavilo gubljenje telesne toplote). Prelasci iz toplog u hladno, i hladnog u toplo su osnovi tretmana u svakoj sauni.

Zdravstveni efekti tretmana u sauni

sauna i zdravlje– Uspostavljanje zdravog metabolizma, efikasnog sistema termoregulacije, redovnog pročišćavanja organizma, poboljšavanje cirkulacije i stanja krvotoka u celini.
– Zdrav ten kao rezultat dobre cirkulacije i dubinskog čišćenja pora kože do kojeg dolazi usled preznojavanja u sauni.
– Zbog intenzivnog znojenja, u sauni se izgubi dosta tečnosti (oko 2 litre), što dovodi do izvesnog gubitka telesne težine. Ovaj efekat traje samo dok se ne nadoknadi izgubljena tečnost.
Sauna je, ipak, nezamenljivi deo svakog dobrog programa za zdravo mršavljenje, jer doprinosi gubljenju viška telesne težine na mnogo kvalitetniji način: snažnim stimulisanjem metabolizma (prerada unete hrane, sagorevanje kalorija, trošenje nataloženog masnog tkiva…), oslobadjanjem od nagomilanih štetnih materija, jačanjem raspoloženja, volje, kondicije i životne energije.
– Psihološki efekti saune su izvanredni. Već samo saznanje da ćete se opustiti i posvetiti sebi, deluje blagotvorno. Opušteni boravak u sauni daje efekat približan četrdeset-minutnom trčanju u prirodi, dok sama atmosfera saune umiruje i stabilizuje psihu i celo telo.

Klasičan tretman u sauni obuhvata:

Tuširanje toplom vodom kako bi se zagrejalo i opustilo telo;
Masažu oštrom rukavicom kako bi se aktivirao krvotok;
Detaljno trljanje tela kako bi bilo potpuno suvo;
Boravak u sauni do pojave prvih kapljica znoja;
Tuširanje toplom vodom uz masiranje tela oštrom rukavicom;
Tuširanje hladnom vodom;
Odmor i nadoknadu izgubljene tečnosti.

Navedena procedura može se ponavljati do tri puta zaredom. Posle fizičkih vežbi, boravi se u sauni do pojave prvog znoja kako bi se umanjila napetost mišića i izbacila mlečna kiselina, a zatim se odlazi na tuširanje. U sauni se obično boravi do 20 minuta. Pri kraju tretmana sipa se na peć mala količina vode sa dodatkom eteričnh ulja. Na kraju tretmana vreme odmora je 30 minuta u ležećem položaju.

Kontraindikacije i mere opreza:

  • Sauna se ne preporučuje trudnicama, osobama sa rizičnim krvnim pritiskom, obolelima od srčanih bolesti i težih oboljenja disajnih puteva, infekcijom kože, maloj deci i starima.
  • Potrebna je lekarska provera da se utvrdi može li organizam da podnese nagle promene temperature.
  • Neophodno je redovno nadoknađivati gubitak tečnosti, izbegavati zasladjena i gazirana pića, kiselu vodu i alkohol. Upotreba alkohola može da izazove veliki pad krvnog pritiska i druge teže zdravstvene probleme.
  • U saunu ne treba ići sa praznim stomakom. Posle obilnog obroka treba sačekati najmanje dva sata.
  • Naočare, nakit i metalne predmete ne treba unositi u saunu. Nije preporučljivo čitati u sauni, jer štamparske boje pri visokoj temperaturi mogu da isparavaju i deluju toksično).
  • Poštovati uputstva o upotrebi saune i pomagala i ponašanja u odredjenim slučajevima.

Izvor: https://cankar.org/sauna/
Povezani sadržaji: 
– Gojaznost i mršavljenje
;
Šta je potrebno za zdravo mršavljenje

Članak omogućio pc021 – Web sajtovi: Info 065/3202112 svakog radnog dana od 15 h