Recepti za vodeni kefir

grozdjeVodeni kefir sa groždjem

Ako koristimo obojeno groždje, kristali vodenog kefira vremenom postaju obojeni. U ovome nema ništa loše, osim što se više ne mogu koristiti za pripremu napitka po osnovnoj recepturi, već samo za obojene napitke.

Sastojci i priprema napitka:
– Pomešati deo soka od groždja i deo vode i na to dodati zrna kefira.
– Staklenu posudu napuniti do 2/3 kapaciteta da ostane prostora za gasove,  zatvoriti poklopcem i ostaviti da fermentira 24 sata.
– Ako se želi penušavi napitak, poklopac treba zatvoriti čvrsto ali ne previše, da ne eksplodira staklenka zbog pritiska nagomilanih gasova.
– Staklenku sa tečnošću povremeno kontrolisati i lagano protresti.
– Nakon 24 sata, napitak procediti, a zrna kefira odvojiti.
Napomena:
Zbog mehurića ugljen dioksida dobija se penušavo piće, slično šampanjcu. Za približan ukus pravog šampanjca potrebno je dodati 1/4 soka od nezrelog groždja i 3/4 soka od zrelog. Umesto nezrelog soka od groždja može se dodati sok od limuna (1 limun na 500ml soka od groždja). Koristi se sok od belog ili crvenog grožđa, a može se upotrebiti i industrijski flaširan sok od groždja. Napitak od prirodnog soka je zdraviji, jer je 100% bez ikakvih dodataka. Dodatna korist od svežeg soka groždja je i to što se napitak obogati novim kvascima koji su prirodan sastojak svežeg groždja (to je onaj fini, beli film na grozdovima). Ovaj napitak nije za decu!

napitak od vodenog kefiraVodeni kefir od zelenog čaja, đumbira i cimeta

Napitak od zelenog čaja, đumbira i cimeta koristi za okrepljenje, brz oporavak i održavanje vitalnosti organizma. Pije se najviše do 1 litre na dan i ne više od 1 čaše u jednom trenutku. Aко se napitak uzima svakodnevno, potrebno je svakih šest meseci praviti pauzu od 1- 2 meseca.

Potrebni sastojci:
– 1 lit. vode (bez hlora)
– 2 kašike meda ili braon šećera
– 2 kašike zrna vodenog kefira stavljenih u platnenu kesicu
– 3 do 4 kriške svežeg korena đumbira
– pola štapića cimeta ili oko 5 gr cimeta u prahu
– 1 kašika ili 2 kesice zelenog čaja (3-5 gr)
– 1 kašika suvih listova mente (nije obavezno)
– pola limuna ( može se dodati i posle fermentacije)

Priprema napitka:
– U 1/4 lit. vrele vode (ne ključale), staviti zeleni čaj, cimet i đumbir (i nanu po želji), pokriti, sačekati 15 minuta, procediti,  pustiti da se ohladi na sobnu tempraturu, sipati u staklenu posudu.
– Dodati med ili šećer, ostatak vode, polovinu limuna (po želji) i na kraju kristale vodenog kefira smeštene u platnenoj kesici.
– Pokriti labavo plastičnim poklopcem i pustiti da fermentira 36 – 48 sati na sobnoj temperaturi  i bez mnogo svetlosti.
– Staklenku protresti najmanje jednom dnevno.
– Nakon završene fermentacije izvaditi kesicu sa zrnima kefira, a tečnost procediti i koristiti.
Upotreba i čuvanje: Može se piti u datom stanju ili ohladiti u frižideru i piti kao ledeni napitak. U zatvorenim staklenim flašama može se čuvati u frižideru nekoliko dana.
Napomena: Probajte kako vam se svidja napitak kada ne procedite zeleni čaj, cimet i đumbir, već ih ostavite da fermentiraju zajedno sa ostalim sastojcima.

vodeni kefir i limunVodeni kefir sa maslačkom

Maslačak (Tarakacum officinale) stimuliše jetru, bubrege i čelijski metabolizam, što pojačava lučenje žući i mokrenje, pa je  ovaj napitak koristan za prolećna i jesenja čišćenja (detoksikaciju) organizma koje traje 4 – 6 nedelja.
Za pripremu napitka, koristi se cvet maslačka, ali se dodaju i drugi delovi biljke ako se želi jači efekat.

Potrebni sastojci:
– 1 šaka svežih i pola šake suvih cvetova maslačka
– 1-2 kriške korena đumbira
– 1 lit. nehlorisane sveže vode (izvorska, flaširana)
– 1 kašika meda bilo koje vrste
– 3 kašike zrna vodenog kefira smeštenih u kesici
– 1 komad slatkog korena (sladića)

Priprema napitka:
– Sve staviti u staklenu posudu, poklopiti i pustiti da fermentira 24 sata na sobnoj temperaturi i tamnom mestu.
– Nakon 24 sata, izvaditi kesicu sa kefir zrnima a tečnost procediti i koristiti.

vodeni kefir sa jagodamaVodeni kefir od jagoda

Sastojci i priprema:
– Od 10-12 velikih jagoda (ili više manjih) napraviti pire i staviti u staklenku (dve jagode ubaciti u celini),
– popuniti staklenku vodom do 1 litra, dodati dve kašičice meda, pola limuna i 3 kašike vodenih kefir zrna smeštenih u poroznoj platnenoj kesici,
– pokriti i pustiti da  fermentira najmanje 24 sata, zatim izvaditi kesicu sa kefirom, napitak procedi, izgnječiti polovinu limuna (iz tečnosti) i koristiti.
Napomena: Zrna kefira se oboje u roze. Ako se ovo želi izbeći, može se soku od jagoda dodati aktivni osnovni vodeni kefir bez kefir zrna, zatim poklopiti i pustiti da fermentira 24 časa.

Napitak za mršavljenje

Potrebno je:
– 3 supenih kašika vodenih kefirnih zrna,
– 1 lit. čiste hladne vode (bez hlora),
– 1 limun na pola presečen,
– staklena tegla zapremine 1,5 litre sa plastičnim zatvaračem,
– 1 cediljka i 1 kašika, sve od plastike.

Priprema napitka:
Sve sastojke pomešati u staklenoj tegli, labavo zatvoriti, ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi i na umereno svetlom mestu 2-3 dana. Napitak procediti kroz plastičnu cediljku, limun iscediti i baciti, kefirna zrna oprati u tekućoj vodi normalne temperature i ubaciti ih u opranu staklenu teglu sa 1 lit. sveže vode sobne temperature, dodati 1 presečeni limun i ponoviti postupak.
Napomena:
Limun se ne mora stavljati u teglu da fermentira sa kefirom, ali u procedjeni napitak se mora dodati sok od limuna,  jer “C” vitamin pojačava proces sagorevanja telesne masnoće i ubrzava dejstvo napitka od vodenog kefira.

Izvori:
water kefir(pdf)
users.chariot.net.au
www.kefir.biz

Ostali članci:
Šta je vodeni kefir
Kako se priprema i čuva vodeni kefir