DODIR – SUŠTINA MASAŽE

masaza ramenaSnaga dodira je neverovatno velika i blagotvorna. Dodir je suština i temelj svake masaže. On je izuzetno važan za ljudsko biće,  jer mu pruža toplinu, stvara osećaj zadovoljstva i zaštićenosti, vraća samopouzdanje, obnavlja i jača životnu snagu.

Masaža (lat.massare – gnječiti) kao poseban oblik dodira,  deluje veoma pozitivno na osobu koja prima i koja daje. Razne tehnike dodira spadaju u najstarije oblike lečenja i metoda opuštanja.
Masaža se pominje u drevnim kineskim, indijskim i egipatskim zapisima. U staroj Grčkoj i Rimu koristila se nakon kupanja i sportskih aktivnosti,  za oporavak od nekih bolesti i raznih tegoba. Masaža obuhvata niz tehnika dodira u vidu lupkanja, pritiskanja, istezanja i glađenja mišića i vezivnog tkiva koje se izvode različitim načinima i intenzitetima. Masaža je sastavni deo ajurvede (ayurvede), tradicionalne Indijske medicine.

moc dodira

Dodir – suština masaže

Moć dodira je suština masaže!
Sve društvene zajednice, ljudske i životinjske, koriste dodir kao prirodni način komunikacije i održanja zajednice. Ovaj vid odnosa je u samoj osnovi ljudskog bića i prati ga tokom celog života, od rodjenja pa do smrti.

picasso majka i deteNedostatak dodira ima razarajuće dejstvo na živa bića, posebno na ljude.
Bolesne osobe češće pobede tešku bolest i brže prevaziđu tegobe ako su u neposrednom dodiru sa drugim ljudima. Oboleli koji iskoriste masažu kao deo terapije brže i lakše se vrate u normalan život.
Mnoge metode terapije razvijene su iz potrebe za dodirom. Neke koriste samo osnovne oblike dodira kao što su dodirivanje tela, držanje ruke, ili milovanje, a neke su znatno složenije i energičnije.

masaza ledjaTrenutno su najpoznatije masaže švedska, sportska, šiacu (shiatsu), aromaterapijska, ajurvedska (ayurvedska), akupresura i masaža glave:

 • ŠVEDSKA MASAŽA se temelji na 5 osnovnih tehnika za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje otpadnih tvari iz mišića. Ova masaža počinje dugim površinskim pokretima za opuštanje, nastavlja se postepenim pojačavanjem pritiska i prelaskom na gnječenje, tapkanje, vibracije i trenje kao završnu fazu. Danas je švedska masaža u programu svih welness centara i salona za masažu širom sveta. Tvorac švedske masaže je Šveđanin Per Henrik Ling. Mnoge tehnike savremene masaže razvile su se na temeljima švedske masaže.
 • SPORTSKA (terapeutska) MASAŽA je dobra za rešavanje složenijih probleme sa mišićima, zglobovima i drugim delovima tela. Osnovna isceljujuća moć ove masaže zasniva se na aktiviranju mišičnog i vezivnog tkiva i njihovom oslobađanju od nagomilanih toksina.
 • ŠIJACU MASAŽA je lagana i opuštajuća, ali njena moć je velika. Šijacu koristi tehniku lakog oslanjanja masera na osobu koju masira, koristeći ruke, palčeve i prste. Radeći na vitalnim tačkama, maser aktivira energetske kanale osobe koju masira i polako uklanja blokade u njenom organizmu, što dovodi do ponovnog uspostavljanja balansa unutrašnje energije.
 • AROMATERAPIJA je veoma ugodan način na koji se, uz blagi tretman gole kože, upija lekovito ulje u organizam. Kombinacija aromatskog ulja i dodira pretstavlja izuzetno prijatnu terapiju. Ova tehnika koristi čula dodira i mirisa kako bi ostvarila opuštajući i smirujući efekat.
 • AJURVEDSKA (ayurvedska) MASAŽA podrazumeva obavezno koriščenje najrazličitijih lekovitih biljaka, začina i etarskih ulja. Ajurveda smatra da onako kako se poštuje dnevni raspored ishrane i spavanja, tako treba primenjivati i masažu radi izbacivanja štetnih materije iz tela i održavanja njegove vitalnosti.
 • AKUPRESURA se zasniva na pritisku određenih tački na nekom delu tela kako bi se aktivirale i ostvarile terapijski učinak.
 • MASAŽA GLAVE, vrata i ramena ima osnovni cilj da oslobodi od napetosti mišiće gornjeg dela tela, ali se ovom masažom istovremeno osvežava i čitavo telo.

masaza seckanjemKako masaža deluje?
U najvažnije tehnike masaže spadaju glađenje, rotacija, stiskanje, uštipavanje, uvrtanje, pritiskanje, tapkanje (pljeskanje, udaranje) i trljanje. Odredjene tehnike usmerene su na određena tkiva kao što su mišići, ligamenti, tetive i zglobovi. Njihovo dejstvo se zasniva na tesnom dodiru tkiva sa tkivom, kako bi se pokrenuli pozitivni procesi i istisnuli štetni elementi, uzročnici tegoba.

Svaka masaža stvara toplotu koja olakšava cirkulaciju, uklanja napetost i ublažava bol. Masažom se mogu otkriti i ukloniti čak i problemi čiji uzroci su emotivne prirode. To se postiže tehnikama koje prodiru duboko, kako bi oslobodile unutrašnje centre energije i uklonile i najdublje uzročnike problema.
Za masažu nije obavezna posebna oprema, pa čak ni ruke!  Mnoge teknike masaže koriste samo stopala i kolena. Nije uvek potrebno skidati odeću, naprotiv! Često je poželjnije na telu zadržati laganu odeću kao zaštitu od direktnog dodira terapeuta sa kožom pacijenta. Ovo je razumljivo kada znamo da direktan dodir otežava koncentraciju pacijenta na svoje telo i slabi svesnost o sopstvenoj unutrašnjoj energiji koju mora aktivirati.

Terapeutski efekti masaže
 • Masaža je idealan način za oslobadjanje od svakodnevnog stresa, a smatra se da je stres odgovoran za 90% savremenih bolesti.
 • Masaža stimuliše metabolizam, oslobađa od napetosti, podstiče cirkulaciju, oslobadja organizam od štetnih materija, jača volju, osvežava kožu i pomaže kod mršavljenja.
 • Masaža može da pomogne i kod reume, artritisa, bolova u leđima, nesanice, glavobolje, depresije i oslabljenog imuniteta.
 • Prilikom težih fizičkih aktivnosti masaža sprečava grčeve i upale mišića, povečava izdržljivost i pokretljivost, ublažava ili uklanja umor i iscrpljenost.
 • Srčanim bolesnicima masaža snižava krvni pritisak, olakšava probavu, popravlja opšte stanje i raspoloženje.
 • Anticelulitna masaža učvršćuje kožu i ubrzava gubitak masnih čvorova.

Masaza sakama
Kada i kako se primenjuje masaža?
Masaža je korisna za sve uzraste, a primenjuje je jedna osoba na drugoj ili sama na sebi. Najbolje je izmasirati celo telo, ali u nedostatku vremena i uslova, često je dovoljna samo masaža ramena, leđa ili stopala. Osećanje iscrpljenosti i nepovezane misli, znak su da je vreme da se posvetimo meditaciji za smirenje i lakoj masaži vrata i ramena. Bar 15 minuta dnevno treba se posvetiti sebi radi smirenja, opuštanja i „punjenja baterija“. Ovo možemo da radimo sasvim sami ili uz malu pomoć osobe iz najbližeg okruženja. Bitno je odabrati masažu koja sigurno vodi ka ostvarenju željenog cilja. Efekat masaže uvek je potpuniji uz primenu eteričnih ulja i kristala.
ayurvedskamasaza

Eterična (etarska) ulja u masaži, vrste i njihova primena:
 • Mirisi eteričnih ulja imaju opuštajuće i stimulirajuće dejstvo. Upotreba kristala i esencijalnih ulja, pojačava pozitivno dejstvo tretmana  u celini.
 • Bergamot  je prirodni antiseptik koji pomaže kod akni i depresije. Pošto je fototoksično, nakon masaže ovim uljem koža se ne sme izlagati suncu.
 • Eukaliptus je antiseptik, pomaže kod kašlja i prehlade, umiruje bolove i ima stimulišuće dejstvo.
 • Kamilica smiruje, pomaže kod glavobolja i kožnih upala, posebno ako su posledica uboda komaraca i drugih insekata.
 • Lavanda kao prirodan antiseptik i analgetik umiruje, pomaže kod glavobolje, nesanice i loše cirkulacije.
 • Neroli je prirodan afrodizijak, uklanja potištenost i nesanicu, smiruhe i neguje suvu kožu.
 • Ruža je antiseptik, deluje smirujuće i antidepresivno.
 • Ruzmarinovo ulje stimuliše, poboljšava pamćenje, ublažava reumatske bolove. Pogodan je za sportsku masažu.
 • Ylang-ylang  je prirodan antiseptik i afrodizijak sa antidepresivnim i smirujućim dejstvom. Povoljno utiče na masnu i osetljivu kožu.
 • Geranijum Smiruje, opušta, dobar antidepresiv.
 • Jasmin Tonira, opušta, dobar protiv grčeva.
 • Limun  Osvežava, stimuliše, deluje kao antiseptik ali je fototoksičan, pa se nakon masaže ovim uljem koža ne sme izlagati suncu.
 • Pepermint je poznat po tome što hladi, ali je dobar i za probavu. Pored navedenog, pepermint ulje stimuliše mentalne procese.

kristaliKristali i njihova primena u masaži:
Klijenti od terapeuta mogu dobiti kristale da ih drže tokom masaže. Kristali pozitivno usmeravaju energiju tela i sredine u koju su postavljeni.
Da biste znali koji kristal vam odgovara u datoj situaciji, morate neko vreme držati u ruci jedan po jedan i pokušati shvatiti osećaj koji u vama izazivaju. Kada ih isprobate, odaberite onaj koji vam je najviše prijao i koji smatrate najboljim za postizanje unutrašnjeg stanja koje vam je u tom trenutku potrebno.
Najpoznatiji kristali koji se koriste u masaži su ametist, citrin, ćilibar, džet, kvarc boje ruže, kvarc gorski kamen, karneol, garnat, malahit, opal, opsidijan, sodalit, tigrovo oko, tirkiz, žad itd.