Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

Orahovac liker od zelenih orahaOrahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. Zeleni orasi za liker se beru od 1. do 20. juna. Najbolji su izmedju 12. i 15.06. (moraju biti zdravi i beli u preseku).

Prirodan lek za želudac
Sastojci:

zeleni orah

zeleni orah

  • 25 (može manje ili više po ukusu) mladih zelenih oraha do 2 cm,
  • 1  lit. domaće rakije komovice (najbolje) ili lozovače (ne šljivovica),
  • 250-500 g šećera (po mogućnosti žutog),
  • 5-6 karanfilića i/ili cimeta (oko 5 g),
  • 1 štapić vanile (ili 5-6 kesica vanilin šećera),
  • komadići osušene kore od 1-2 limuna i/ili pomorandže,
  • 10-20 zrna pržene kvalitetne kafe i
  • par listića žalfije.

Veoma zanimljivo piće dobije se ako se u procedjenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog sa 1/2 kg šećera (vino se ne kuva, već se samo zagreva do ključanja uz mešanje dok se šećer potpuno ne otopi). Ukoliko ne volite suviše slatko piće, šećer možete izostaviti.

Priprema likera
  Prvi način:
Orahe krpom dobro očistiti od dlačica ili oprati u vodi pa krpom dobro osušiti. Zavisno od toga da li se želi dobiti slabija ili jača aroma, orahe treba zdrobiti, prerezati napola ili samo zarezati (ili izbosti).
U staklenu teglu od 3 litre staviti orahe, šećer, zrna pržene kafe, polovinu karanfilića (ili cimeta) i nasuti rakiju. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na sunčanom mestu 40 dana. Ponekad teglu protresti da se ubrza topljenje šećera.
Nakon 40 dana, sve procediti kroz duplu gazu, tečnost vratiti u opranu teglu, dodati ostalu količinu karanfilića (i/ili cimeta), korice od limuna i/ili pomorandže, malo soka od limuna i sok od 1 pomorandže, štapić vanile i listiće žalfije, sipati u flaše, zatvoriti i ostaviti najmanje 6 nedelja da se sve sjedini (što duže stoji  liker je tamniji i zreliji, a najbolji je nakon 6 meseci).
Ako se želi napraviti sladji i slabiji liker, ukuvati (ušpinovati) vodu i šećer 1:1 do gustine meda, ohladiti i dodati u liker pre cedjenja, promešati i ostaviti da još stoji najmanje 3o dana (ali i ne mora ako ste nestrpljivi).

Drugi način: 15 pripremljenih zelenih oraha staviti u 1 lit. rakije, teglu čvrsto zatvoriti, ostaviti na suncu 10 dana i procediti (dobili ste orahovu rakiju), zatim dodati tanko izrezani obojeni deo kore od 1 pomorandže, štapić vanile (ili 6 kesica vanilin šećera) i ostaviti na suncu još nedelju dana. Ukuvati 500 gr šećera u 2, 5 dcl vode, ohladiti, dodati u procedjenu orahovu rakiju, dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu da sazreva najmanje mesec dana (duže je bolje).

Treči način: U teglu od 3 litre sipati šećera koliko da se prekrije dno, naslagati red zelenih oraha pa prekriti šećerom i sve tako dok ima oraha. Završiti sa šećerom. Teglu dobro zatvori i stavi na sunce da stoji 40 dana. Povremeno promešati. Nakon 40 dana, u teglu doliti 1 litru domaće rakije (ne šljivovice), promešati, zatvoriti i ostaviti na toplijem mestu ali ne na sunce.
Kad se šećer istopi, procediti, dodati 500 g svetlog meda, mešati sve dok se med i tečnost potpuno ne sjedine. Sipati u flaše, zatvoriti i ostaviti 3-4 nedelje na tamnom i hladnom mestu da odstoji.mladi orasiEkstrakt od zelenih oraha: 25 zelenih oraha redjati u teglu od 2 litre, red šećera, red presećenih oraha – sve dok ima oraha. Završiti sa šećerom. Preliti rakijom da prevrši 2 prsta, dobro zatvoriti i ostaviti na suncu 60 dana.
Orahova rakija: 1 dl ekstrakta pomešati sa 1 lit. rakije.
Liker: 2 dl ekstrakta od zelenih oraha, 0,5 lit. rakije, ušpinovano 200 gr šećera sa 0,5 dl vode. Sve pomešati i ostaviti u flaši 2-3 nedelje da sazri.

Posluženje:
Orahovac, liker od zelenih oraha, kao prirodan lek, uzima se ujutro natašte – 1 supena kašika. Liker u flaši, pre posluženja, uvek blago promešati da se podigne jod koji se taloži na dnu flaše. Gostima se ovo piće može služiti ohladjeno i čisto u čašicama ili u čašama za aperitive i likere sa malim komadićem leda i kriškom limuna ili pomorandže sa korom.

Prirodan lek za želudac