Naelektrisana kosa?

naelektrisana kosaNaelektrisana kosa najčešće nastaje prilikom njenog dodira sa četkom za kosu, češljom ili delom odeće. Međusobno trljanje dva različita predmeta izaziva njihovo naelektrisanje. Trenje kose sa nekim od ovih predmeta lako izaziva jonizaciju dlaka zbog koje se one međusobno odbijaju na sve strane. Odeća od veštačkog materijala privlači statički elektricitet u kosi pa je za nju mnogo povoljnija odeća (posebno kape) od prirodnih materijala.

Elektricitet u kosi česta je pojava prilikom nagle promene temperature (prelazak iz toplog u hladno i obratno) i u uslovima suviše vlažnog ili suvog vazduha. Elektricitet u kosi javlja se i zbog čestog farbanja, preteranog pranja ili predugog češljanja (farbanje i pranje kosu isušuje, a češljanje jonizuje).

Oštećena i suva kosa češće se naelektriše od zdrave i vlažne. Ovlaživač vazduha u zagrevanoj prostoriji može ukloniti uslove za pojavu elektriciteta u suvoj kosi. Treba da se izbegava češljanje kose odmah nakod prelaska iz jednog prostora u drugi sa velikom temperaturnom razlikom.

Pranje kose u vrućoj vodi doprinosi njenom isušivanju. Poželjno je koristiti šampone koji ne isušuju kosu, a nakon pranja nanositi regenerator (balsam) koji će zadržati vlagu u kosi. Prilikom sušenja fenom treba paziti da se kosa ne presuši (u tom slučaju teme blago navlažiti vodom). Najbolje je da se kosa osuši prirodno uz pomoć mekog peškira. Fenovi s jonizatorom i četke od prirodnih materijala sprečavaju naelektrisanje kose i neutrališu postojeći elektricitet.

Korisno je i nanošenje na mokru kosu nekog sredstva za negu suve ili procvetale kose (prirodno ulje od makadamije itd). Suvoj kosi može pomoći i kokosovo ulje naneto na vrhove pramenova nakon pranja, dok su još vlažni (ostaviti ulje na kosi petnaestak minuta). Kokosovo ulje deluje i protiv peruti ako se nanese na teme i ostavi preko noći, a ujutro dobro opere.

Nanošenje voska ili tonika za kosu na još nenaelektrisane krajeve kose može smiriti nemirne (naelektrisane) delove, bez nanošenja ovih preparata na celu kosu.

Na kraju, uvek može da se upotrebi i neki preparat protiv elektriciteta u kosi (obično sadrže silikon).

Redovno ili neredovno šišanje kao i kako je ošišana takođe utiće na to da li će i koliko kosa biti sklona naelektrisanju. Duža i ravna kosa sa redovno šišanim vrhovima, teže se naelektriše od kratke i stepenasto ošišane.