Moć pokreta – kretanje je lek

PokretKretanje je lek. Lekovitost pokreta proizlazi iz činjenice da je kretanje osnovna funkcija tela. Ljudsko biće fascinirano je pokretom i od samog svog postanka uporno usavršava svoje kretanje. Medjutim, u svakodnevnom životu, pokret svog tela kao funkciju, čovek prilično zapostavlja.
Naš organizam svakodnevo nas na to podseća vršeći razne refleksne radnje i pokrete kojih najčešće nismo ni svesni. Prilikom psihičke ili emotivne napetosti, menja se ritam disanja, uzdišemo (preko disanja izbacujemo iz tela 80% toksina), pokušavamo da nešto radimo, da se nečim zaposlimo ili imamo potrebu da prošetamo, da odemo negde …

Ujutro, nakon budjenja ili tokom dana nakon dugog sedenja prija kada se protegnemo, a tokom dana radimo mnogo toga što je u svojoj suštini pokret koji nam donosi olakšanje, a često i rešenje nekog problema. Drugim rečima, lekovita snaga pokreta oslobadja naše telo i psihu od mnogih tegoba koje ga neprekidno pritiskaju.

Kretanje kao telesna funkcija ubrzava srce, pokreće cirkulaciju i produbljava disanje –  krv brže dovodi kiseonik i hranjive materije i istovremeno odvodi štetne iz svih delova našeg tela, intenzivnije se znojimo i kroz kožu izbacujemo dodatne količine toksina… sve to doprinosi našem zdravlju i boljem raspoloženju.

Anatomski polozaj telaLjudsko telo radi skladno, kao jedinstvena celina. Pojava bolova, posebno u vratu, ledjima i krstima, znak je da je taj sklad ugrožen. Promene u bilo kom delu koštano-zglobne strukture dovode do neravnoteže i napetosti u celom telu, a kao posledica javljaju se disfunkcija mišića i zglobova i bolovi kao simptomi. Očigledno je da ublažavanje bolova, bez uklanjanja njihovog uzroka, ne rešava problem.

Uzrok je nepravilna „upotreba“ tela, a rešenje leži u pokretu: dubokom disanju, fizičom kretanju, i pravilnom vežbanju!
Tokom ovih aktivnosti grudni koš se širi, organizam se puni kiseonikom, aktiviraju se mišići koji kičmu vraćaju u pravilan položaj.

Za ukljanjanje bolova izazvanih dugotrajnom napetošću često je dovoljno i samo istezanje ili masaža bolnih delova tela i lagane vežbe opuštanja. Vežbe istezanja uspostavljaju simetriju i ravnotežu u opterećenju kičmenog stuba i nosećih zglobova, vraćaju mišićne funkcije i uklanjaju napetost. Sve to dovodi do nestanka bolova kao simptoma prethodnog stanja.

I samom promenom položaja tela možemo popraviti svoje raspoloženje. Intezivno kretanje može da pomogne kada smo ljuti ili loše raspoloženi. Ono će pokrenuti životnu energiju, aktivirati hormone koji regulišu raspoloženje i razbistriti svest pa će nam situacija izgledati drugačije.

Svaka aktivnost koja intenzivno pokreće orgnizam pozitivno utiće na njegovo psihofizičko stanje i ukupno raspoloženje. Ako ovu moć pokreta iskoristimo u svakoj prigodnoj situaciju, bićemo nanovo prijatno iznenadjeni koliko je pokret jednostavan i veoma efikasan lek.