KAKO PRESTATI PUŠITI?

kako prestati pušitiKako prestati pušiti? Kako ne zapaliti ni jednu cigaretu nakon donete odluke o prestanku pušenja?
Odgovor na pitanje kako prestati pušiti leži u spoznaji da je pušenje proizvod određenih životnih navika i zavisnosti od rituala pušenja, što sa sobom nosi manju ili veću zavisnost od nikotina i pretvaranje želje u stalnu i neodoljivu potrebu. Iz navedenog nazire se i odgovor na pitanje koji su načini prestanka pušenja…

Kako prestati pušiti zauvek?

1. Prvi način kako prestati pušiti, može biti raskid sa načinom života ili navikama koje podstiću pušenje!
U jednom trenutku bez velikih najava i priprema, treba doneti odluku o prestanku pušenja i odmah se osloboditi duvana, cigareta, upaljača, pepeljara i ostalog pribora za pušenje.

2. Drugi način je da se postepeno smanjuje zavisnost od nikotina i da se u jednom trenutku potpuno prestane sa pušenjem.
Ovaj metod podrazumeva prelazak na cigarete (duvan) sa manje nikotina i stalno smanjivanje broja dnevno popušenih cigareta i broja dana u kojima ćemo „zapaliti“.

3. Treči način se sastoji od odvikavanja od nikotina i promene načina života ili pojedinih navika.
U ovom procesu menja se način života koji provocira pušenje ili navike koje na bilo koji način navode na ritual pušenja. Na primer, ako pijenje jutarnje kafe obavezno zahteva i paljenje cigarete, onda treba prestati sa pijenjem kafe ili je zameniti sa čajem, sokom i sl.
Ukoliko je nemoguće odustati od pijenja kafe onda treba promeniti ritual koji to prati: skuvati kafu, uzeti cigaretu, držati je u rukama, pomirisati, povući i koji „dim na prazno“ (ako baš mora), ali je nikako NE (za)paliti !
Tokom dana mogu se koristiti nikotinske žvake, flasteri i tako dalje, sve dok se ne uspe, više dana i noći zaredom, „preživeti“ bez zapaljene cigarete.

Od ova tri načina najbolji je onaj koji nama najviše odgovara.
Prvi način je najbrži, ali i najteži. Moram da napomenem da sam, kao dugogodišnji pušač, uspeo da zauvek raskinem sa cigaretama i pušenjem, tek kada sam primenio ovaj način. Druga dva načina su lakši, ali i veoma pogodni za odlaganje i izbegavanje odluke o konačnom prestanku pušenja. Ovi načini sa sobom nose teža iskušenja i veći rizik da se u jednom trenutku od svega odustane!

Šta je najvažnije za uspeh?
Za uspešan prestanak pušenja izuzetno je važna dobra psihička pripremljenost, iskrena želja, snažna volja, upornost i nepokolebljiva doslednost u sprovođenju donete odluke! Ove osobine moraju biti prisutne u SVAKOM trenutku i u SVAKOJ situaciji! Jednostavno nesme biti te sile koja će nas naterati da se (po)kolebamo ili da popustimo!
U trenutku jakog iskušenja treba odmah napraviti neku promenu u situaciji u kojoj se nalazimo: duboko udahnuti i izdahnuti vazduh, popiti čašu hladne vode, izaći na svež vazduh, skrenuti misli i pažnju na druge stvari i slično. Ove male izmene situacije mogu brzo i efikasno da potisnu trenutnu želju za cigaretom i omoguće nam  da uspostavimo kontrolu nad svojim željama.

Kako prestati pušiti? Kako krenuti?

Prvo treba izgraditi jaku motivaciju. Strah od negativnih posledica pušenja nije uvek dovoljan motiv, jer se veliki broj pušača navikne na tu mogućnost verujući da se to neće baš njima dogoditi.  Mnogo jača motivacija može da se izgradi na pozitivnim razlozima za prestanak pušenja koji nisu uvek i samo zdravstvene prirode.
Ako vas ne impresioniraju negativni uticaji nikotina na zdravlje, kvalitet i dužinu života, pokušajte da izračunate koliko novaca godišnje pretvorite u duvanski dim! Da li je to racionalno? Da li je zaista neophodno i opravdano? Zamislite šta ste sve lepo i korisno mogli za taj novac uraditi? Koga ste sve mogli obradovati malom pažnjom ili poklonom kupljenim za taj novac?

Za dobru motivaciju, treba odabrati one razloge koje zaista poštujete i uvažavate! Kada ih utvrdite, onda o njima razmišljajte u svim prilikama koje vašu ideju o prestanku pušenja mogu ojačati i pretvoriti u čvrstu odluku.

Odredjivanje datuma za prestanak pušenja nije neophodno, a može biti i beskorisno ako nije praćeno jakom motivacijom. Ako ipak odredjujemo datum, onda ga treba vezati za neku pozitivnu promenu u načinu života. To može biti svaki trenutak koji je dovoljno oslobođen od stresnih situacija ili je vezan za novi kvalitet života (godišnji odmor, bolje radno mesto, veća zarada, bolji stambeni uslovi, preseljenje u bolju životnu sredinu itd).

Meni je, na primer, izuzetno pomoglo razmišljanje o životu bez cigareta! Uvek kada sam zamislio sebe bez brige o cigaretama i panike da neću moći zapaliti kada to poželim, osetio sam veliko olakšanje i ogromnu želju da to i ostvarim.

Zabrana pušenja može doprineti motivaciji za prestanak pušenja, posebno ako osećate neprijatnost dok se skrivate da bi „zapalili jednu“, ili kada ste prisiljeni da pušite na terasi, ispred vrata, u nekom čošku ili na ulici. Nepušači su oslobodjeni ovih briga.

Nakon prekida pušenja, sledi period odvikavanja od zavisnosti pušenja koji je praćen mnogobrojnim izazovima i iskušenjima. U ovoj fazi, mnogo toga što je izazivalo potrebu za cigaretom, još uvek je prisutno pa često automatski, po navici, posežemo za cigaretom. Bitno je NE uzimati u ruke ni cigaretu, ni kutiju sa cigaretama! Istovremeno treba biti izuzetno strpljiv i nepokolebljivo verovati u uspeh – jer je moguć!

U ovom periodu odvikavanja od pušenja, ne treba bežati od pušača i ne treba im braniti da puše u našoj blizini. Prisustvo pušača je odlična prilika za trening jačanja volje u suprostavljanju iskušenjima! Što više puta kažemo: Hvala, ja ne pušim“, „Ne, neću da pušim“, toliko će brže ovaj stav postati navika da AUTOMATSKI odbijamo da pušimo! Kada se ovo dogodi, možemo reći da je ostvarena velika pobeda u bitki protiv pušenja! Od tog trenutka sledi nešto duži period vremena u kome jedino treba ISTRAJATI u poštovanju donete odluke!

I dalje ne treba uzimati cigarete u ruke, posebno ako nismo potpuno sigurni da smo u stanju da se suprostavimo svakom iskušenju. Zašto? Zato što se organizam još uvek nije očistio ni od nikotina ni od duboko ukorenjenih loših navika!

Ne preporučujem ni stavljanje u usta raznih „zamena za cigaretu“, jer je to samo podržavanje loše navike i otežavanje procesa odvikavanja. Takodje, nedostatak pušenja ne treba nadoknadjivati žvakanjem ili jelom, jer je to, u podsvesti, i dalje pušenje! Dovoljno je da nam žvaka dojadi pa da, umesto nje, uzmemo cigaretu! Setimo se koliko se bivših pušača naglo ugoji „samo zato“ što su prestali pušiti!? Jasno je da se oni ne ugoje zbog nedostatka nikotina, već zbog viška unete hrane. Unos nikotina zamenili su unosom hrane i zadržali lošu naviku koju su prethodno „zadovoljavali“ unosom duvanskog dima!

Ako ste takmičarskog duha i ljubitelji fer pleja, dobro je da odluku o prestanku pušenja podelite sa ukućanima i prijateljima – teže ćete je prekršiti!
Ako vas neka osoba nagovara da se povremeno „počastite cigaretom“ ili da sa njom „zapalite jednu“, ne popuštajte ni po koju cenu! I najmanja kolebljivost ili pristanak, može u jednom trenutku uništiti SVE napore koje ste do tada uložili! Ne uzdajte se u vašu jaku „volju“ koja, navodno, neće dozvoliti da vas „jedan dim“ pokoleba! Naprotiv, vaša „volja“ je vrlo slaba ako ste skloni da popustite i prihvatate „provokaciju“!

Nakon nekog vremena pritisak iskušenja konačno popušta, ali se i sada može lako propušiti ako povućemo jedan duvanski dim! Zato ni pod kojim okolnostima to ne smemo uraditi!
Nažalost, ovu grešku sam napravio više puta, čak i nakon dve godine nepušenja i svaki put – propušio!

Za prestanak pušenja nikada nije kasno. Ako se ne uspe iz prvog ili više pokušaja, ne treba se predati – moguće je uspeti ako se iskreno potrudimo!
Kada jednom postanete nepušač doživeće te vreme kada vam duvan, cigareta i sve u vezi sa tim, ništa više neće značiti! Iako sam bio pušač preko 30 godina, sada, nakon 12 godina bez cigareta, ne samo da sam prema duvanu i pušenju potpuno ravnodušan, već se i pitam zbog čega sam uopšte pušio? Bezbroj puta sam se zapitao kako prestati pušiti i sebe maltretirati, ali nisam ni pokušavao da nađem odgovor.

Odgovor koji sada mogu da dam jeste da je to bilo jedno veliko zavaravanje, jedna štetna i krajnje nekorisna navika, jedna iluzija da ću paljenjem cigarete dobiti na vremenu u rešavanju problema, jedna zabluda da su nevolje uvijene u dim manje i daleke…
Kao nepušač i dalje osećam ogromno olakšanje, ali se čudim zašto to nisam uradio mnogo ranije? Zašto sam dozvolio da moje slabosti tako dugo upravljaju mojim životom!?

„Mišljenje da cigarete opuštaju zvuči ubedljivo, ali je potpuno pogrešno. Istina je sasvim suprotna – istakli su istraživači sa Oksforda za „Dejli mejl“ – (Blic,05.01.2013 – Naucnici-dokazali-Pusenje-ne-oslobadja-od-stresa.

Kako prestati pušiti? Razmislite. Možda već imate odgovor. Potrebno je samo da ga čujete i poslušate!