Biljka Sikavica (čičak) za jetru

SikavicaBiljka Sikavica (čičak) proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice, za čišćenje organizma i jetre od kandide i njenih otrova …
Sikavica (Silybum marianum), gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju (otuda „čičak“ u naslovu), ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.
Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Seme sikavice u prošlosti se koristilo za lečenje žutice, kamenca, krvarenja, upale bronhija i proširenih vena. Emgleski travar Nikola Klapeip (Nicholas Cluppeper) smatrao je sikavicu za efikasno sredstvo u lečenju jetre, slezene i žiči. U starim zapisima sikavica se spominje kao sredstvo za lečenje zmijskog ugriza, a njena je upotreba kao zaštitnika jetre bila veoma popularna kod starih Grka.

Lekoviti sastojci nalaze se većinom u zrelom semenu, a manje u listu. Najvažniji sastojci su silimarin, tiramin i histamin.
Silimarin je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod hepatitisa i ciroze jetre. Ovaj najvažniji sastojak sikavice deluje protiv otrova koji napadaju jetru, menja omotač jetrenih čelija, tako da u nju više ne mogu da prodiru otrovi, aktivira i stimuliše (za 35%) enzim glutation, koji u jetri razgrađuje štetne sastojke, podstiće obnovu jetrenih ćelija  nakon oštećenja, a ima izvestan uticaj i na izgradnju imuniteta. Na ovaj način sikavica efikasno štiti i obnavlja zdravu i bolesnu jetru.

Tiramin povećava krvni pritisak. Koristi se protiv astme, senske groznice, glavobolje, koprivnjače i jačanje posle operacija i bolesti.
U narodnoj medicini koriste se čajevi protiv niskog pritiska, šečerne bolesti, morske bolesti, za jačanje organizma, poboljšanje apetita, protiv zatvora, ublažavanje napada žuči, lečenje hemoroida, čišćenje jetre ( posebno od otrova kandide) i dr.

– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.
– Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvavljenja, leči migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.
– Koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva i psorijaze, a može i da normalizuje nivo holesterola u krvi.
– Poput estrogena stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja.
– 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.
– Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna „mala“ detoksikacija jetre čajem od sikavice.
– Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani  (dokazano pomaže kod mamurluka).

Način pripreme i upotrebe lekovitih sastojaka sikavice:
Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula i u kombinaciji sa drugim biljkama.

1. Jedna čajna kašika fino mlevenog ili zdrobljenog semena se zalije s nešto vode i koristi 4-5 puta dnevno.
2. Ista količina se prelije alhoholom, napravi tinktura i koristi 4-5 puta dnevno 15-25 kapi.
3. Ista količina se prelije s jednom čašom vrele vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima.

Mere opreza i nuspojave:
Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 nedelje nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga može se nastaviti terapija.
Ne preporučuje se obolelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke. Alkoholičari treba da izbegavaju korišćenje tinkture sikavice.
Izvor:
– bilje i zdrav zivot
– alternativa za vas