Bešamel – sos nad sosovima

Bešamel sosBešamel sos je jednostavan sos koji se koristi u osnovnom obliku, ili kao polazna osnova za druge raznovrsnije sosove.
Smesa se pravi od jednakih delova rastopljenog putera (ili margarina) i brašna uz dodatak mleka. Prvo se brašno proprži na puteru (margarinu) tako da ostane belo. Smesa se polako preliva mlekom i kuva na blagoj vatri uz stalno mešanje, sve dok se ne zgusne. Pri kraju posoliti, a na kraju i pobiberiti po želji i ukusu.

Kada se smesa skine sa vatre, imamo sos koji se služi uz jela u ovom osnovnom obliku ili se koristi za dobijanje drugih sosova (dodavanjem novih sastojaka) prema ukusu i potrebi:

1. Ako se bešamelu doda sveža pavlaka (količina po ukusu), kašika limunovog soka i sveži peršunov list, dobija se sos koji se slaže sa tvrdo kuvanim jajima, piletinom ili ribom.
2. Ako bešamel treba kao prilog uz kuvano crveno meso onda se, posle mleka, a pre skidanja sa vatre, može dodati belog luka ili pirea od paradajza.
3. Šampinjone sitno iseckati i prokuvati u bešamelu. Ovo jelo se slaže sa salatama i jakim belim sirevima.
4. Uz jagnjetinu, boraniju i sl. može se poslužiti bešamel u koji je dodata obilata količina dinstanog crnog luka i koja kašika kisele pavlake, itd.
5. Dalje nastavite sami … Bešamel je toliko dobra i univerzalna osnova za razne ukusne sosove da prosto ne možete pogrešiti!

Bešamel – sos nad sosovima