Aronija (Aronia) sadnice Srbija

AronijaAronija (Aronia Melanocarpa) sadnice u Srbiji, prodaja proizvoda i otkup roda, Stari Banovci, Milenka Pevca 94, Tel. 022/349188

Šta je aronija?
Aronija, Sibirska crna borovnica ili Sibirska Aronia, potiče iz Severne Amerike, a kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Pripada familiji ruža (Rosaceae), podfamiliji Maloideae. Rod Aronia obuhvata crnu, crvenu i purpurnu aroniju. Crna aronija je najznačajnija za čoveka. Sibirska borovnica (aronia) se lako  uzgaja, slično kao oblačinska višnja ili leska (ako se gaji na korenu liči na žbun leske). Može se kalemiti na jarebiku, divlju krušku i crni glog.
Aronia u cvatu
Nauka
je devedesetih godina prošlog veka potvrdila lekovitost ove biljke. Prisutne količina tanina i flavonida Aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom. Zreli plodovi aronije, u odnosu na mnoge druge lekovite biljke, sadrže znatno veće količine antocijanina, biofenola, tanina, flavonida, katehina, folne kiseline, betakarotena, vitamina A i C (do10 puta više nego u južnom voću), zatim vitamina B2, B6, B9, E i vitamina P koji je veoma redak u drugim biljkama. Aronija sadrži sorbitol, veoma redak voćni šećer. Od minerala, aronija je bogata kalijumom, kalcijumom, gvožđem, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Antioksidativni kapacitet aronije  je jedna od njenih najvažnijih lekovitih moći. Od 277 vrsta namirnica, koje koristi čovek u svojoj ishrani, aronija sadrži najviše antioksidanasa. Jedinica za merenje vrednosti antioksidansa u hrani naziva se ORAC (the oxygen radical absorbance capacity). 100g ploda aronije sadrži čak 16100 ORAC jedinica (mnogo više od crne ribizle, borovnice, kupine ili maline). Za optimalnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tela dovoljno je dnevno od 3000 do 5000 ORAC jedinica (oko 1,5 dcl koncentrata aronije).  Biljne antibiotike i druge sastojke koje je aronija stvorila za svoju zaštitu od štetočina i bolesti, čovek unosi u svoj organizam i koristi za svoje zdravlje.

plod aronijeLekovita svojstva aronije:

Ubija maligne ćelije mozga, pluća, debelog creva i jetre.
Čelije ljudskog tela neprekidno su izložene napadima slobodnih radikala što podstiće razvoj mnogih hroničnih bolesti, posebno malignih oboljenja. Slobodni radikali su produkt oksidacije ćelija organizma, a antioksidansi sprečavaju oksidaciju čelija i stvaranje slobodnih radikala, dok postojeće neutrališu. Zbog ove izuzetne prirodne moći, aronija sprečava degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom telu i tako produžava vitalnost i usporava starenje, a posebno pojavu i razvoj zločudnih tumora.
Povoljno deluje na imuni sistem i otpornost organizma (što je posebno dobro za decu, sportiste i rekonvalescente).
• Poboljšava cirkulaciju i čisti krvi, popravlja krvnu sliku, smanjuje visok krvni pritisak i loš holesterol, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, povećava elastičnost mišićnog tkiva arterija i prokrvljenost srčanog mišića (štiti od začepljenja), ublažava tegobe kod upaljenih ili proširenih vena i sprečava njihovo začepljenje.
Vezuje teške metale i radioaktivne elemente u organizmu i pospešuje njihovo izlučivanje iz tela (plodovi aronije su korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih nakon nuklearne katastrofe u Černobilu).
Pomaže kod glavobolje i migrene, sprečava razvoj ateroskleroze i štiti od pojave demencije i Alchajmerove bolesti.
Smiruje želudačnu nervozu, grčeve, bolove i upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu, zaustavlja prolive.
Čisti, regeneriše i poboljšava rad jetre i lučenje žuči, leči žuticu, upalu žučne kese i žučnih kanala, pesak i žučni kamen.
Leči degenerativne promene očiju, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte i poboljšava vid.
Osvežava kožu, povećava elastičnost kože i smanjuje bore i strije i usporava starenje, uklanja fleke od sunca i ispucale kapilare.
Poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, rad pankreasa i leči dijabetes.
Ima antiseptičko dejstvo, dezinfikuje rane i skraćuje vreme zarastanja.
Sprečava bakterijske i virusne infekcije, leči upalu prostate i mokračnih puteva.

Aronia-MelanocarpaProizvodi od aronije i upotreba:

Od plodova aronije pripremaju se sokovi, čaj, osvežavajući voćni napitci, rakija, liker, sirće, ili vino, marmelade, mešane marmelade (s kruškama, kajsijom, ogrozlama, ribizlom), kompoti, voćne kaše, želei, sirupi,razne voćne poslastice…Sok od aronije je vrlo lekovit i okrepljujući napitak.
Zreli plodovi su slatkasto kiselkasti i mogu se jesti sveži i bez ograničenja, zamrzavati za kasnije, sušiti, mleti i dodavati testu za hleb, peciva ili kolače. Plod se može umešani u jogurt ili jesti sa ostalim mlečnim proizvodima. Može se koristiti kao prehrambena boja (za kolače, žigove na mesu i sl). Aronija se preporučuje osobama svih uzrasta (oko 30 bobica zadovoljava dnevnu potrebu). Nema sporednih efekata (nuspojava).

Prijatelj bloga  pc021 – vaš put na internet tel. 0653202112 

 Izvori:
https://www.aronia.co.rs/
https://aronija.net/

VIDEO:   Aronija biljka budućnosti