Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Moć pokreta – kretanje je lek

Blog Oglasi-Oglasi 05/11/2012

PokretKretanje je lek. Lekovitost pokreta proizlazi iz činjenice da je kretanje osnovna funkcija tela. Ljudsko biće fascinirano je pokretom i od samog svog postanka uporno usavršava svoje kretanje. Medjutim, u svakodnevnom životu, pokret svog tela kao funkciju, čovek prilično zapostavlja.
Naš organizam svakodnevo nas na to podseća vršeći razne refleksne radnje i pokrete kojih najčešće nismo ni svesni. Prilikom psihičke ili emotivne napetosti, menja se ritam disanja, uzdišemo (preko disanja izbacujemo iz tela 80% toksina), pokušavamo da nešto radimo, da se nečim zaposlimo ili imamo potrebu da prošetamo, da odemo negde …

Ujutro, nakon budjenja ili tokom dana nakon dugog sedenja prija kada se protegnemo, a tokom dana radimo mnogo toga što je u svojoj suštini pokret koji nam donosi olakšanje, a često i rešenje nekog problema. Drugim rečima, lekovita snaga pokreta oslobadja naše telo i psihu od mnogih tegoba koje ga neprekidno pritiskaju.

Kretanje kao telesna funkcija ubrzava srce, pokreće cirkulaciju i produbljava disanje –  krv brže dovodi kiseonik i hranjive materije i istovremeno odvodi štetne iz svih delova našeg tela, intenzivnije se znojimo i kroz kožu izbacujemo dodatne količine toksina… sve to doprinosi našem zdravlju i boljem raspoloženju.

Anatomski polozaj telaLjudsko telo radi skladno, kao jedinstvena celina. Pojava bolova, posebno u vratu, ledjima i krstima, znak je da je taj sklad ugrožen. Promene u bilo kom delu koštano-zglobne strukture dovode do neravnoteže i napetosti u celom telu, a kao posledica javljaju se disfunkcija mišića i zglobova i bolovi kao simptomi. Očigledno je da ublažavanje bolova, bez uklanjanja njihovog uzroka, ne rešava problem.

Uzrok je nepravilna „upotreba“ tela, a rešenje leži u pokretu: dubokom disanju, fizičom kretanju, i pravilnom vežbanju!
Tokom ovih aktivnosti grudni koš se širi, organizam se puni kiseonikom, aktiviraju se mišići koji kičmu vraćaju u pravilan položaj.

Za ukljanjanje bolova izazvanih dugotrajnom napetošću često je dovoljno i samo istezanje ili masaža bolnih delova tela i lagane vežbe opuštanja. Vežbe istezanja uspostavljaju simetriju i ravnotežu u opterećenju kičmenog stuba i nosećih zglobova, vraćaju mišićne funkcije i uklanjaju napetost. Sve to dovodi do nestanka bolova kao simptoma prethodnog stanja.

I samom promenom položaja tela možemo popraviti svoje raspoloženje. Intezivno kretanje može da pomogne kada smo ljuti ili loše raspoloženi. Ono će pokrenuti životnu energiju, aktivirati hormone koji regulišu raspoloženje i razbistriti svest pa će nam situacija izgledati drugačije.

Svaka aktivnost koja intenzivno pokreće orgnizam pozitivno utiće na njegovo psihofizičko stanje i ukupno raspoloženje. Ako ovu moć pokreta iskoristimo u svakoj prigodnoj situaciju, bićemo nanovo prijatno iznenadjeni koliko je pokret jednostavan i veoma efikasan lek.

 

ukupno pregleda: 3188, danas: 1

  

Sponzorisani linkovi

Wordpress hosting Srbija

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

Wordpress hosting Srbija
Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop