Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Moć pokreta – kretanje je lek

Blog Oglasi-Oglasi 05/11/2012

PokretKretanje je lek. Lekovitost pokreta proizlazi iz činjenice da je kretanje osnovna funkcija tela. Ljudsko biće fascinirano je pokretom i od samog svog postanka uporno usavršava svoje kretanje. Medjutim, u svakodnevnom životu, pokret svog tela kao funkciju, čovek prilično zapostavlja.
Naš organizam svakodnevo nas na to podseća vršeći razne refleksne radnje i pokrete kojih najčešće nismo ni svesni. Prilikom psihičke ili emotivne napetosti, menja se ritam disanja, uzdišemo (preko disanja izbacujemo iz tela 80% toksina), pokušavamo da nešto radimo, da se nečim zaposlimo ili imamo potrebu da prošetamo, da odemo negde …

Ujutro, nakon budjenja ili tokom dana nakon dugog sedenja prija kada se protegnemo, a tokom dana radimo mnogo toga što je u svojoj suštini pokret koji nam donosi olakšanje, a često i rešenje nekog problema. Drugim rečima, lekovita snaga pokreta oslobadja naše telo i psihu od mnogih tegoba koje ga neprekidno pritiskaju.

Kretanje kao telesna funkcija ubrzava srce, pokreće cirkulaciju i produbljava disanje –  krv brže dovodi kiseonik i hranjive materije i istovremeno odvodi štetne iz svih delova našeg tela, intenzivnije se znojimo i kroz kožu izbacujemo dodatne količine toksina… sve to doprinosi našem zdravlju i boljem raspoloženju.

Anatomski polozaj telaLjudsko telo radi skladno, kao jedinstvena celina. Pojava bolova, posebno u vratu, ledjima i krstima, znak je da je taj sklad ugrožen. Promene u bilo kom delu koštano-zglobne strukture dovode do neravnoteže i napetosti u celom telu, a kao posledica javljaju se disfunkcija mišića i zglobova i bolovi kao simptomi. Očigledno je da ublažavanje bolova, bez uklanjanja njihovog uzroka, ne rešava problem.

Uzrok je nepravilna „upotreba“ tela, a rešenje leži u pokretu: dubokom disanju, fizičom kretanju, i pravilnom vežbanju!
Tokom ovih aktivnosti grudni koš se širi, organizam se puni kiseonikom, aktiviraju se mišići koji kičmu vraćaju u pravilan položaj.

Za ukljanjanje bolova izazvanih dugotrajnom napetošću često je dovoljno i samo istezanje ili masaža bolnih delova tela i lagane vežbe opuštanja. Vežbe istezanja uspostavljaju simetriju i ravnotežu u opterećenju kičmenog stuba i nosećih zglobova, vraćaju mišićne funkcije i uklanjaju napetost. Sve to dovodi do nestanka bolova kao simptoma prethodnog stanja.

I samom promenom položaja tela možemo popraviti svoje raspoloženje. Intezivno kretanje može da pomogne kada smo ljuti ili loše raspoloženi. Ono će pokrenuti životnu energiju, aktivirati hormone koji regulišu raspoloženje i razbistriti svest pa će nam situacija izgledati drugačije.

Svaka aktivnost koja intenzivno pokreće orgnizam pozitivno utiće na njegovo psihofizičko stanje i ukupno raspoloženje. Ako ovu moć pokreta iskoristimo u svakoj prigodnoj situaciju, bićemo nanovo prijatno iznenadjeni koliko je pokret jednostavan i veoma efikasan lek.

 

ukupno pregleda: 3128, danas: 2

  

Sponzorisani linkovi

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

 • Kandida i kako je pobediti

  od na 19/04/2012 - 0 Komentari

  Kandida, izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa, normalno živi u crevima, koži i sluzokoži čoveka i ne postoji samostalno u prorodi. Najpoznatiji tipovi su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis. U normalnim okolnostima kandida je bezopasna, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje da se razmnožava izazivajući zdravstve probleme domaćinu.

 • Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

  od na 17/02/2012 - 0 Komentari

  Orahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. […]

 • Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice?

  od na 12/07/2011 - 4 Komentari

  Tibetanska gljiva kefir – Priprema kefira za 1 osobu:  Jednu plastičnu kašiku ispranih gljivica staviti u staklenu ili plastičnu posudu i preliti sa 250 – 300 ml kvalitetnog, nekuvanog 1,5% – 3,2% mleka (kada se udvostruči količina zrna kefira,   treba i dvostruko više mleka, itd) i poklopiti labavo plastičnim poklopcem, ili gazom da diše. U […]

 • Kako se priprema i čuva vodeni kefir

  od na 24/03/2012 - 0 Komentari

  Kako se priprema i čuva vodeni kefir: Osnovni recept za vodeni kefir, ali se može eksperimentisati sa vrstama, količinama i proporcijama sastojaka, prema ličnom ukusu. Izbegavati sve što je metalno, ali nije problem ako se nešto na kratko upotrebi. Sav pribor treba koristi samo za ovu namenu.  Postoje dve metode:

 • Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

  od na 12/07/2011 - 1 Komentari

  Tibetanska gljiva zdravlja Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice? Recept za osobe sa narušenim zdravljem: Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.

Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop