Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Kako napraviti domaći biljni začin?

Blog Oglasi-Oglasi 01/01/2013

 

domaci biljni zacinBiljni začini koje kupujemo sadrže emulgatore, pojačivače ukusa i soli, a  ostali deo su začinske biljke.

Uz  malo volje i truda, možemo se lako osloboditi nepoželjnih i nepotrebnih dodataka i koristiti samo domaći biljni začin koji sami napravimo!
O prirodnom mirisu, aromi i ukusu, da i ne govorimo…

1) Za količinu od oko 400 g prirodnog, domaćeg suvog začina, potrebno je:

 • 4 mlade zdrave šargarepe (mrkve) srednje veličine
 • 2 sveža korena paštrnaka (paškanata)
 • 2 korena peršuna sa svežim i zdravim lišćem
 • 2 korena celera sa svežim i zdravim lišćem
 • soli po ukusu
Priprema suvog biljnog začina:
 1. Šargarepu očistiti, oprati, posušiti i naseckati što sitnije (ili upotrebiti blender) i staviti u posudu pogodnu za sušenje povrća.
 2. Isto uraditi sa korenjem paštrnaka, peršuna i celera, ali ih treba staviti  u neku drugu posudu u kojoj će se sušiti.
 3. Lišće peršuna i celera oprati, posušiti, odvojiti od debelih stabljika, usitniti i staviti u treću posudu radi sušenja.
 4. Sastojke ostaviti da se osuše. Za ubrzanje sušenja može poslužiti šporet sa rernom koja ima program za sušenje.
  U rerni bez programa za sušenje, sadržaj jedne posude rasporediti u velikoj tepsiji na aluminijumsku ili papirnu foliju i zagrejati na 50°C.
  Povremeno promešati. Sušiti oko 30 min. Na isti način osušiti i ostalo povrće.
 5. Nakon sušenja u rerni, svaki deo povrća posebno rasporediti na suvoj podlozi (stolnjak, krpa) i ostaviti da se dalje suši na vazduhu sve dok ne bude potpuno suvo (hrskavo, nema osećaja vlage na prstima).
 6. Osušeno povrće, svaku grupu posebno, usitniti u blenderu (za orahe, lešnike i sl) do željene veličine. Sve usitnjene delove pomešati, dodati soli po želji i ukusu (može se dodati i do dva puta više od količine povrća) i sve dobro izmešati.
  Dobijena mešavina je prirodan, domaći biljni začin, u suvom stanju, spreman za upotrebu!

2) Za domaći biljni začin – nesušeni, potrebno je:

domaci-biljni-zacin-nesuseni

 • 200 g šargarepe
 • 100 g celerovog korena sa svežim lišćem
 • 100 g paškanata (paštrnaka)
 • 100 g praziluka
 • 100 g peršunovog korena sa svežim lišćem
 • 100 g kelerabe
 • 1 glavica crnog luka
 • 1 češanj belog luka
 • morska ili obična so (10- 20% od težine začina)

Priprema i upotreba začina:

Sveže i zdravo povrće (korenje i lišće) oprati, osušiti, iseckati i samleti u blenderu za povrće, prebaciti u odgovarajuću posudu, dodati so, dobro izmešati i ostaviti da miruje 1 sat.
Smesu rasporediti u male tegle radi boljeg čuvanja i lakše upotrebe. U svakoj teglici začin dobro prekriti slojem soli radi što bolje zaštite od kvarenja. Dobro zatvorene teglice čuvati u frižideru i koristiti prema potrebi.
Napomena: Vrste i količine povrća mogu se menjati prema želji. Važan je postupak pripremanja i so koja deluje kao konzervans. Pravilno pripremljen i dobro čuvan začin može trajati više meseci.
U početku, u jelo treba stavljati manje količine začina dok se ne utvrdi  njegova snaga i ukus.

 

ukupno pregleda: 8561, danas: 4

  

Sponzorisani linkovi

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

 • Kandida i kako je pobediti

  od na 19/04/2012 - 0 Komentari

  Kandida, izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa, normalno živi u crevima, koži i sluzokoži čoveka i ne postoji samostalno u prorodi. Najpoznatiji tipovi su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis. U normalnim okolnostima kandida je bezopasna, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje da se razmnožava izazivajući zdravstve probleme domaćinu.

 • Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

  od na 17/02/2012 - 0 Komentari

  Orahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. […]

 • Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice?

  od na 12/07/2011 - 4 Komentari

  Tibetanska gljiva kefir – Priprema kefira za 1 osobu:  Jednu plastičnu kašiku ispranih gljivica staviti u staklenu ili plastičnu posudu i preliti sa 250 – 300 ml kvalitetnog, nekuvanog 1,5% – 3,2% mleka (kada se udvostruči količina zrna kefira,   treba i dvostruko više mleka, itd) i poklopiti labavo plastičnim poklopcem, ili gazom da diše. U […]

 • Kako se priprema i čuva vodeni kefir

  od na 24/03/2012 - 0 Komentari

  Kako se priprema i čuva vodeni kefir: Osnovni recept za vodeni kefir, ali se može eksperimentisati sa vrstama, količinama i proporcijama sastojaka, prema ličnom ukusu. Izbegavati sve što je metalno, ali nije problem ako se nešto na kratko upotrebi. Sav pribor treba koristi samo za ovu namenu.  Postoje dve metode:

 • Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

  od na 12/07/2011 - 1 Komentari

  Tibetanska gljiva zdravlja Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice? Recept za osobe sa narušenim zdravljem: Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.

Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop