Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Čuvarkuća – prirodan lek na dohvatu ruke

Blog Oglasi-Oglasi 23/03/2014

cuvarkuca
Čuvarkuća
je besplatan prirodan lek na dohvatu ruke. Prepoznatljiva je po mesnatim, kružno rasporedjenim zeleno-crvenkastim listovima i zvezdastim cvetovima. Razmnožava se putem mladih  izdanaka i može da živi u posudama, saksijama ili na slobodnom prostoru (nadstrešnice, krovovi, kamene i betonske ograde i sl). Otporna je na hladnoću pa se održi ma gde je zasadili.


Lekovitost čuvarkuće

Čuvarkuća (lat. Sempervivum – “uvek živuća”), čuvar kuće, netres, pod silu živ, treset, uhovnik, ušna, vazdaživ, žednjak, je višegodišnja biljka iz porodice tustikovki. Bere se od marta do  oktobra, a  u povoljnim uslovima smeštaja i tokom cele godine. Danas čuvarkuća uglavnom služi kao ukrasna biljka, mada se još sećamo da su nam u detinjstvu naše bake ovom biljkom uklanjale  nesnosan bol u  uhu.
Čuvarkuća ima slično dejstvo kao aloa vera. Koristi se u obliku soka, masti, tinkture, čaja i obloga. Istraživanjima je potvrdjeno da čuvarkuća sadrži lekovitu biljnu sluz i ulje, jabučnu i mravlju kiselinu, flavonoide, ugljikohidrate i antibakterijske supstance. Deluje i nakon zamrzavanja kao izraz njene sposobnosti da preživljavanja i u teškim zimskim uslovima.
U narodnoj medicini čuvarkuća je popularna zbog svog antiupalnog, adstringentnog i diuretičkog dejstva i ubraja se u najstarije narodne lekove protiv bola u uhu, oštećenja bubne opne i gubitka sluha. Poznato je da sok čuvarkuće rastvara višak smole (cerumen) u uhu i ublažava bol (ukapa se u uho 2 do 3 ml soka iz lista i, nakon mirovanja od nekoliko minuta, pusti da sok iscuri iz uha).
Sok čuvarkuće pomaže kod nervnih smetnji, epilepsije, strahova i crevnih parazita, a preporučuje se i nakon neumerenog jela i pića.
Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava brzo olakšava stanje i donosi smirenje pa je odlična za prvu pomoć kod uboda i ugriza insekata i opekotina (posebno od sunca).

Čuvarkuća se koristi kao prirodan lek i za:Sempervirum tectorum - cuvarkuca

– rane i čireve
– bradavice
– herpes zoster
– bronhitis
– upale oka i uha
– crveni vetar
– zloćudne kožne bolesti
– tumore materice i usne šupljine
– kurje oči i tvrdu kožu na tabanima
– opekotine od sunca i sunčane pege
– ubode i ugrize insekata …

U slučajevima bolesti kod kojih je to moguće, problematično mesto se premaže sokom čuvarkuće ili se pokrije oblogom od prerezanog lista.
U slučaju bronhitisa sok iz lista ove biljke se pije, a kod gnojne upale zuba ili grla se grglja i mučka u ustima.
Kod zloćudnog tumora maternice ili usne šupljine, treba piti tri kašike soka na dan ili pojesti nekoliko svežih listova.

Prema narodnom iskustvu, smesa meda i čuvarkuće uspješna je u lečenju mioma i cista na maternici kao i problema sa štitnjačom. Pomešana s vrućom vodom, ova smesa snižava povišenu telesnu temperaturu.
Izrada smese čuvarkuće i meda: Samleti 750g zdravih i svežih listova čuvarkuće i pomešati ih sa 1kg meda.
Upotreba smese: Uzimati jednu kašiku ujutro na prazan želudac i još 1-2 kašike u toku dana.

Čaj od čuvarkuće: Kuvati 10g sveže ili 12g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250ml vode. Procediti i pustiti da se ohladi. Čaj je koristan kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva.
Upotreba: Ujutro na prazan želudac popiti 1 šolju čaja, a zatim svaki sat po jednu kašiku.

Napomena: Trudnice i dojilje treba da izbegavaju upotrebu čuvarkuće.

Izvor: alternativa-za-vas.com

ukupno pregleda: 3987, danas: 3

  

Sponzorisani linkovi

Wordpress hosting Srbija

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

Wordpress hosting Srbija
Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop