Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Čaga parazitska gljiva – moćno sredstvo protiv stresa

Blog Oglasi-Oglasi 14/10/2012

Čaga - Inonotus obliquusČaga je moćno sredstvo protiv stresa kao uzročnika gotovo 90% svih bolesti. Svojevremeno je Sovjetska vlada naredila svojim sportistima i astronautima da čagu koriste kao adaptogen za poboljšanje umnih i telesnih sposobnosti. Drevni narodi Azije su je koristili hiljadama godina za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), verujući da podmladjuje, produžava život i jača telo.
Njena lekovitost zabeležena je u kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing napisanoj 2300 godine. I danas se u Sibiru čaga redovno konzumira što možda doprinosi poznatoj dugovečnosti njegovih stanovnika.
Sibirska čaga postala je popularna kada je nobelovac Aleksandar Solženjicin u svojoj knjizi „Odeljak za rak“ (1968) opisao svoje ozdravljenje od raka uz pomoć čaja od čage nakon bezuspešnog lečenja po raznim klinikama.

Lekovita svojstva čage
Aktivne komponente u čagi deluju antioksidativno, antikancerogeno, antitumorski, antivirusno, imunostimulativno, analgetski, antiupalno…
Savremena istraživanja potvrdila su da čaga sadrži obilje biološki vrednih supstanci od kojih se neke nalaze samo u njoj. Njen najvredniji sastojak je betulinska kiselina, koja normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe ljudskog organizma.
Čaga kao antioksidans znatno je iznad aronije koja je čuveni antioksidant. Danas čaga zauzima prvo mesto na lestvici ORAC, koja meri nivo antioksidansa u životnim namirnicama.
Ova moćna gljiva sprečava razvoj tumora i uništava kancerogene čelije, ne dirajući zdrave, zahvaljujući svojoj betulinskoj kiselini.
Čaga je prihvatljiva u hemoterapiji kao dodatak konvencionalnim sredstvima, jer jača imunitet i ublažava štetne nuspojave.
Ruski naučnici su razvili sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i u zglobu deluju neposredno na žarište obolenja.
Izveštaji iz klinike u Vladivostoku govore o stopostotnom izlečenju od psorijaze, što je retkost kod ove bolesti.

Šta je čaga?
Čaga (lat. Inonotus obliquus) je parazitska gljiva na brezi. Po izgledu podseća na izgorelu izbrazdanu koru stabla. Ova gljiva egzistira u brezovim šumama Severne i Istočne Evrope, Rusije i Koreje i može se naći tokom cele godine, najčešće na starijim žutim ili belim brezama. Na sivim brezama uglavnom prevladava druga gljiva – Piptoporus betulina. Čagu je lakše pronači zimi, jer nije skrivena zelenilom. Pošto se čaga skida sekirom, taj posao ide mnogo lakše zimi kada je gljiva zamrznuta.
Meso čage je žute do žuto braon (smedje) boje često prošarano belim delovima, umereno tvrdo, šljunčane teksture. Vanjska površina je tamno braon do crne boje, vrlo tvrda s dubokim pukotinama. Tu može biti i krhkih delova koji se lako trljaju i otpadaju.
Stvaranje ožiljaka na drvetu prilikom berbe pogoduje razvoju nove čage.

Kako se koristi čaga?
Od svežih, tek odsećenih komadića ove gljive, priprema se čaj. Sveži komadići se suše 24 sata na 110-125 C°, potom ostave nekoliko dana da vlaga iz unutrašnjih delova tkiva gljive izadje na površinu, a zatim još suši najmanje 24 sata sve dok ne bude potpuno suva. Osušena čaga se melje u fini prah i koristi kao napitak sličan kafi ili za pravljenje tinkture. Obično se kuva 15 minuta i pije nakon dva sata kada je najukusnija. U Indiji prave pivo koristeći čagu kao zamenu za hmelj.
Čagu koriste i za bojenje tekstila i papira da dobiju žutu ili sepia boju, a ponegde i kao kresivo za paljenje tamjana.
Može se nabaviti preko interneta u obliku praha ili tinkture.

Za više detalja i fotografija pogledajte izvore:
http://mushroom-collecting.com/
http://www.rogersmushrooms.com/gallery/
http://www.printfection.com/mushrooms/

Sponzorisani linkovi

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

 • Kandida i kako je pobediti

  od na 19/04/2012 - 0 Komentari

  Kandida, izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa, normalno živi u crevima, koži i sluzokoži čoveka i ne postoji samostalno u prorodi. Najpoznatiji tipovi su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis. U normalnim okolnostima kandida je bezopasna, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje da se razmnožava izazivajući zdravstve probleme domaćinu.

 • Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

  od na 17/02/2012 - 0 Komentari

  Orahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. […]

 • Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice?

  od na 12/07/2011 - 4 Komentari

  Tibetanska gljiva kefir – Priprema kefira za 1 osobu:  Jednu plastičnu kašiku ispranih gljivica staviti u staklenu ili plastičnu posudu i preliti sa 250 – 300 ml kvalitetnog, nekuvanog 1,5% – 3,2% mleka (kada se udvostruči količina zrna kefira,   treba i dvostruko više mleka, itd) i poklopiti labavo plastičnim poklopcem, ili gazom da diše. U […]

 • Kako se priprema i čuva vodeni kefir

  od na 24/03/2012 - 0 Komentari

  Kako se priprema i čuva vodeni kefir: Osnovni recept za vodeni kefir, ali se može eksperimentisati sa vrstama, količinama i proporcijama sastojaka, prema ličnom ukusu. Izbegavati sve što je metalno, ali nije problem ako se nešto na kratko upotrebi. Sav pribor treba koristi samo za ovu namenu.  Postoje dve metode:

 • Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

  od na 12/07/2011 - 1 Komentari

  Tibetanska gljiva zdravlja Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice? Recept za osobe sa narušenim zdravljem: Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.

Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop