Uputstvo za rad

REGISTRACIJA (pravljenje naloga za pristup)

Uputstvo:

Da postavite besplatan mali oglas na Oglasi-Oglasi, potrebno je da imate svoj nalog. Ako ga nemate, morate se REGISTROVATI.

POSTUPAK registracije:

  1. Kliknite na “+Registracija” u gornjem desnom uglu sajta da se otvori “Registracija” > Upišite vaše korisničko ime (nemojte koristiti č, ć, š, đ, ž)  > upišite vašu email adresu > i lozinku u polje “Šifra” > kliknite u mali beli kvadrat gde piše „I´m not a robot“ (Ja nisam robot).
  2. Moguće je da Vam (radi potvrde tačnosti) iskoči prozor sa slikama u kvadratnim poljima i u vrhu prozora zahtev da kliknete na svaki kvadrat na kome se vidi bar nešto od onoga šta se traži (to je ponekad dato na slici u kvadratu desno od zahteva).
  3. Ako sve uradite dobro, otvara se digme „Verify“ (potvrdi) > Kliknite na to dugme da vam se ponovo otvori prozor „Registracija“ koji je sada kompletiran i samo je potrebno da kliknete na dugme „Registracija“.
  4. Ako je registracija uspela, automatski se otvara početna stranica sajta sa vašim korisničkim imenom gore desno, a ispred imate dugme „+ Postavi oglas“.
  5. Na vašu email adresu stiže poruka sa vašim korisničkim imenom, lozinkom i linkom. Te podatke koristite u “Prijava” dijalogu, radi pristupa vašoj korisničkoj tabli preko koje možete da postavite, izmenite ili pauzirate vaše male oglase.

UPUTSTVO ZA POSTAVLJANJE OGLASA

Na sajtu kliknite na „Prijava“ > u otvorenom prozoru unesite korisničko ime i šifru (lozinku) > kliknite na “Prijava” ispod unetih podataka > kliknite na dugme „+Postavi oglas“. Otvara se prozor “Postavi oglas” koji ima četiti nivoa:

1. KATEGORIJA: Pročitajte uputstva izaberite kategoriju i podkategoriju iz padajućeg menija i kliknite na “Dalje”.
2. DETALJI OGLASA: Pročitajte uputstvo i popunite formular. Obavezna polja su obeležena sa znakom *.  Ukoliko ne popunite obavezno polje, dobićete upozorenje da popunite i to polje. Na kraju imate „Dodaj sliku“ za dodavanje slika. Ako želite preskočiti postavljanje slika, kliknite na dugme za „Dalje“.

Dodavanje slika (fotografija)

NAPOMENA: Veličina jedne slike treba da bude najviše 250KB. Veličinu slike možete proveriti ovako:  Napravite desni klik na sliku, kliknite na “Properties” i pronadjite “Size”: … ( broj pored Size je veličina slike).

Ispod dugmeta „Dodaj sliku“, pročitajte uputstvo za slike i kliknite na dugme „Dodaj sliku“ > otvara se prozor na kome birate sliku sa vašeg računara: Pronađete i otvorite folder (fasciklu) u kome se nalazi željena fotografija, kliknite jednom na nju da je obeležite (ime slike će se pojaviti u tekstualnom polju dijaloga) > kliknite na  dugme „Open“ u dnu dijaloga desno > prozor “Open” nestaje i pojavljuje se sličica, njen naziv, dugme „Obriši“ i dugme „Dodaj sliku“ za postavljanje sledeće slike.

Kada postavite sve slike kliknite na „Dalje“.

3. PREGLED: možete sve pregledati i vratiti se nazad da nešto popravite klikom na dugme „NAZAD“. Pročitajte „Upozorenje“ i vašu izjavu o prihvatanju uslova korišćenja oglasa. Ako želite da nastavite kliknite na „Dalje“.

4. HVALA: Ovo je stranica sa obaveštenjem da je Vaš oglas primljen i tu je naša zahvalnica. Kliknite na dugme „Pogledaj svoje oglase“. Pregledajte vaš oglas.

IZMENE, BRISANJE, PAUZIRANJE i PRODUŽAVANJE OGLASA

1. Ako niste ulogovani, kliknite na dugme „Prijava“ u gornjem desnom uglu sajta > u otvorenom prozoru upištite ime svog naloga i lozinku (ukoliko se ne pojave automatski) i kliknite na dugme „Prijava“ na kraju prozora za prijavu.

2. Postavite pokazivač miša na ime svog naloga da se otvori padajući meni.

3. U padajućem meniju kliknite na „Oglasi“ da otvorite Vaš „Dashboard“ (Radnu tablu).

Pod „Naslov“ su vaši oglasi, a u produžetku je njihov status. „Aktivno“, sa datumom ispisanim crvenom bojom, znači da je oglas još aktivan, ali mu je tog datuma istekao rok važnosti.

4. Ukoliko želite da oglas IZMENITE, OBRIŠETE, PAUZIRATE, ili označite sa „PRODATO“ (kraj ponude), kliknite u prostor statusa oglasa, zatim kliknite na odgovarajuće dugme u nizu dugmadi koji se otvori i pratite tražene radnje.

4.1. BRISANJE OGLASA
Kada kliknete na „Obriši oglas“ otvara se mali prozor sa pitanjem da li zaista želite da obrišete oglas. Kliknite na „OK„.

4.2. PRODUŽENJE TRAJANJA OGLASA
Za produženje roka trajanja oglasa kliknite na dugme „Pauziraj oglas„, zatim na novi status (dugme) „Ended“ (pauzirano), i na kraju kliknite na dugme „Osveži listu oglasa„. Sada pratite podatke za vaš oglas (po potrebi ih izmenite ili dopunite) i idite dalje. Na kraju, Vaš oglas biće produžen za sledećih 90 dana.

PRIJAVA NA SAJT (Login) RADI POSTAVLJANJA OGLASA

Kao registrovan korisnik pristupate svom nalogu tako što kliknete na link Prijava u desnom gornjem uglu sajta. Otvara se prozor “Prijava”. U otvorena polja upišete vaše korisničko ime i lozinku (šifru) koje ste dobili kada ste se registrovali, odnosno najnovije ako ste ih menjali > Kliknite na dugme “Prijava”. Kada pristupite sajtu kliknite na dugme “+Postavite oglas” i radite po datim uputstvima.

PRETRAGA OGLASA

Oglase možete pretražiti na 3 načina:

1. – U „Kategorije oglasa“ kliknite na kategoriju ili podkategoriju koja vas zanima i pregledajte sve oglase koji se tamo nalaze. Ovo je najlakši način za pretragu.

2. – Ako tražite poseban oglas: U polje „PRETRAGA…“  upišite jednu reč (više reči daje manju i precizniju ponudu) ili bilo koji podatak koji je karakterističan za oglas koji tražite i potom kliknite na znak za pretragu (krajnje desno) ili pritisnite “Enter” na vašoj tastaturi.  Ako želite pretragu samo za odredjenu  kategoriju, prvo izaberite željenu kategoriju klikom na padajući meni u polju „Sve kategorije“, pa zatim kliknite na znak za pretragu ili pritisnite “Enter” na tastaturi.

3. – Upisivanjem jedne reči za koju mislite da može biti u sadržaju traženih oglasa, dobijate spisak tagova (ključnih reči i fraza) koje su oglašivači naveli u polju za tagove. Upisivanjem jedne fraze (kratke rečenice) dobijate samo tu frazu ili tag. Klikom na odredjenu frazu ili reč sa spiska tagova, dobijate listu samo onih oglasa koji sadrže te tagove. Tag fraza ili spisak tagova neće se pojaviti, ako u bazi sajta nema oglasa koji ih sadrže.

4. – Ako na prva dva načina niste pronašli oglas koji tražite, ostavite upisanu reč ili unesite drugu reč ili frazu i kliknite na dugme za pretragu (ili pritisnite „Enter“) kako biste dobili sve oglase koji te reči imaju u svom sadržaju.