Lekovitost koprive

reumaLekovitost koprive potvrdjena je visokim ugledom koji ova plemenita biljka ima u narodnoj medicini, a koji je utemeljen na širini i bogatoj tradiciji  primene u mnogim oblastima života ljudi. Na Đurđevdan se kupa u vodi u kojoj je potopljena kopriva da se ojača zdravlje, stoci se mažu vimena da mleko ne presahne, porodilji se stavlja u jastuk da je brani od ženskih demona, a u proleće kad zagrmi, koprivom se kiti da grom u kuću ne udari….

Nauka je potvrdila da u listu koprive ima hlorofila, tanina, karotenoida, fitosterola, vitamina A, C (dva puta više nego u limunu), K i В2, kalijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, mangana, sumpora, joda, raznih organskih kiselina i mnogo drugih biološki vrednih materija, koje imaju antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, lokalno anestetsko i diuretičko dejstvo. Stoga kopriva zaista može da bude dragocena dopuna terapiji kod mnogih obolenja. Prisustvo mangana, na primer, smanjuje staračku senilost i zaboravnost.

čajKao odličan diuretik, kopriva ubrzava izbacivanje štetnih materija i tečnosti iz organizma (na pr. mokraćne kiseline koja prouzrokuje giht), čime znatno pomaže rad jetre i bubrega. Istovremeno, kopriva doprinosi snižavanju krvnog pritiska, sprečava i eliminiše bubrežne kamence i bakterije koje izazivaju infekcije urinarnih puteva. Pošto pročišćava krv i creva, ova biljka je nezamenljiva u prolećnom čišćenju organizma i sastavni je deo mnogih preparata za mršavljenje. Svakog proleća i svake jeseni, kad izrasta mlada kopriva, treba praviti četvoronedeljnu kuru sa čajem od mladih izdanaka koprive.

Kopriva izgrađuje i jača krv, te je veoma uspješna u rešavanju glavobolja, anemije izazvane nedostatkom gvožđa, bledila, malokrvnosti, nedostatka energije i brzog umaranja. Velika količina gvožđa stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a u stvaranju hemoglobina pomažu bakar i vitamin C, dok mangan aktivira gvožđe iz depoa.
Sem gvožđa, kopriva sadrži silicijum (silicijumovu kiselinu) koji je neophodan za izgradnju kože i kose pa se koristi u lečenju kožnih obolenja, kao što su lišajevi i gljivice na nogama i noktima, ekcemi na koži, herpes, akne, fistule, upale kurjih očiju…

Kopriva smanjuje krvarenja iz nosa, želuca i hemoroida, zaustavlja obilna menstrualna krvarenja i krvarenja u menopauzi i ubrzava skupljanje materice nakon porodjaja – sve zahvaljujući prisustvu vitamina K. Ova biljka veoma koristi i kod suženja krvnih sudova i poremećaja cirkulacije krvi, posebno u nogama.

rad crevaKopriva olakšava probavu i poboljšava rad creva, pomaže kod katara i čira želuca i dvanaestopalačnog creva, grčeva u stomaku, proliva i kolitisa. Čaj od koprive smanjuje bolove u želucu i stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, funkcionisanje jetre, žuči, slezine i pankreasa (gušterače),  pomaže u snižavanju šećera i holesterola u krvi i usporava proces ateroskleroze. Glikokinin i magnezijum u koprivi obezbeđuje bolji terapeutski efekat kod dijabetičara.

– Zelena kopriva i njeni preparati (čajevi, kapsule, ekstrakti, tinkture) koriste se kod plućnih bolesti i oboljenja gornjih disajnih puteva, afta, upale desni, angina, zarastanja rana, zračenja, nesanice i nervoze. Redovna upotreba koprive smanjuje sklonost ka prehladi, tuberkulozi, virusnim (grip), bakterijskim i reumatskim bolestima, a bogatstvo magnezijumom ublažava cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne tegobe. Čaj se pije najmanje mesec dana i preventivno, po jedna čaša svaki dan tokom cele godine.

alergijaOsobama sa alergijama i bronhijalnom astmom, kopriva otvora disajne puteve, stabilizuje ćelije odgovorne za alergijske simptome (mastocite) i sprečava oslobađanje histamina kod alergijskih reakcija. Neka istraživanja podržavaju nekadašnju praksu da se strukom koprive udara po bolnim mestima na telu, jer je antihistaminsko i antiinflamatorno svojstvo tečnosti iz iglica koprive dragoceno za tretman polenske groznice. Učesnici jedne studije uzimali su 200-300 miligrama kapsula od koprive dnevno i izvestili da su njihovi simptomi polenske groznice značajno ublaženi.

– Kopriva sadrži beta-sitosterol koji reguliše rad prostate, sprečava pretvaranje testosterona u 5-alfa-reduktazu koji uzrokuje porast prostate i reguliše nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona), što dovodi do povečanog metabolizma u otečenom tkivu prostate, širi mokraćne puteve i uklanja probleme prilikom mokrenja kod benigno uvečane prostate.

Kod oboljenja kostiju i mišića (na pr.osteoartritis), kopriva ispoljava analgetsko i protivupalno dejstvo. U jednoj nemačkoj studiji navodi se da se ljudi koji jedu dinstanu koprivu, mogu smanjiti dnevnu dozu lekova protiv artritisa na jednu četvrtinu, jer bor i silicijum iz koprive, ublažavaju simptome ove i drugih sličnih bolesti.

nega koseOpadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogata gvožđem utiče na pravi uzrok problema. Kosa se prilikom pranja, preliva jakim čajem od koprive radi jačanja korena kose i sprečavanja peruti.

Moguće nuspojave kod upotrebe koprive

Dodir sa koprivom u prirodi izaziva snažno peckanje, svrab i crvenilo na koži. Jela i čajevi od koprive, ako se uzimaju suviše često i u velikim dozama, mogu izazvati crvenilo kože, opstipaciju i neravnotežu elektrolita, posebno gubitak kalijuma. Zato se preporučuje da se, uz koprivu, jede i hrana bogata ovim mineralom (paradajz, krompir, narandže, banane, dinja, listovi nane, seme suncokreta). Konzumiranje većih količina sirove koprive može da ošteti bubrege. Osobe sa niskim krvnim pritiskom treba da izbegavaju čaj od koprive ili da to rade veoma oprezno u malim količinama i uz obaveznu kontrolu krvnog pritiska nakon uzimanja čaja.
Neka istraživanja govore da kopriva kod trudnica može izazvati kontrakcije materice pa je trudnice moraju izbegavati. U primeni gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene.
Izvori:
https://www.stetoskop.info/Kopriva
https://suncevatrpeza.com/biljke/kopriva/
– Marija Treben, Zdravlje iz božije apoteke, MK Panonija/Mavrica doo
Povezani članci:
Kopriva kao lek i hrana 
Kako se koristi kopriva