Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

Tibetanska gljiva zdravlja

Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice?

Recept za osobe sa narušenim zdravljem:
Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.
Tibetanska gljiva zdravlja – Recepti doktora Marasa (Preuzeto iz časopisa „Bilje i zdravlje“, autor S. Labudović):napitak od tibetanske gljivice - kefir
Živci:1 litar kefira dnevno, sve dok bolest zahteva.
Nesanica: 1 litar kefira dnevno, bez drugih lekova.
Unutrašnje rane: 1 litar kefira dnevno, do izlečenja.
Želudačne bolesti: rane na želucu nestaju za 2 meseca pri uzimanju 1/2 l kefira dnevno.
Bronhitis:  1/2 l kefira dnevno, tokom dužeg perioda.
Astma: kefir tokom dužeg perioda, uz minimalnu primenu drugih lekova i terapije.
Malokrvnost: 1 litar kefira dnevno, a kod odraslih i težih slučajeva 2 l dnevno. Poboljšanje se oseća već nakon 3 meseca.
Ekcemi:  1/2 l kefira dnevno, a obolela mesta mazati kefirom tokom noći.
Kožna TBC: 1 l kefira dnevno.
Visok pritisak: 1 l kefira dnevno, tokom 4 nedelje.
Bubrezi: 1 litar kefira dnevno.
Želudac i creva (protiv kiseline i katara creva):  1/2 l kefira dnevno.

Napitak od tibetanske gljivice – Tibetanska gljiva zdravlja – Recept za zdrave osobe:
Zdrave osobe ne moraju se pridržavati gore navedenog recepta. Kefir mogu da koriste stalno, kao napitak ili dodatak jelu, pomešan sa voćem, povrćem, sladoledom…Preporuka je da se  uzima posle obroka – tako se lakše podnosi (ako neko ima smetnje), a uzimanje uveće daje najbolje zdravstvene efekte. Kefir do 12 sati „starosti“ ubrzava čišćenje creva, dok kefir „star“ 48 sati i više usporava rad creva.

KEFIR u vodi za mršavljenje
Gljive kefira se takođe mogu koristiti za pravljenje napitka od vode umesto mleka. Potrebno je sačekati neko vreme da se gljive u vodi transformšu u kefir kristale (vodeni kefir).

Potrebno je:
– 6 supenih kašika vodenih kefirnih zrna,
– 2 lit.  čiste hladne vode (bez hlora),
– 1-2 oprana limuna na pola presečena,
– staklena tegla zapremine 2,5 litre sa plastičnim zatvaračem,
– 1 cediljka i 1 kašika, sve od plastike.

Priprema:
Sve sastojke pomešati u staklenoj tegli, labavo zatvoriti i ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi i na umereno svetlom mestu. Fermentacija traje 2-3 dana.  Procediti tečnost kroz plastičnu cediljku, kefirna zrna posle cedjenja oprati u tekućoj vodi normalne temperature, ubaciti ih u čistu teglu sa 2 litre sveže vode sobne temperature, dodati  limun i ponoviti postupak.

Napomena: Ako ne želite, limun ne morate da stavljate u teglu sa kefirom, ali u procedjeni napitak dodajte iscedjeni sok od limuna  jer „C“ vitamin znatno pojačava proces sagorevanja telesne masnoće i ubrzava dejstvo kefira.
Voda u kojoj se čuva mlečni kefir za vreme pauze, takodje se može svaka 2-3 dana procediti, po želji dodati koricu i nekoliko kapi soka od limuna, ohladiti i piti kao lako osvežavajuće piće.

Ostala korisna svojstva mlečnog kefira:

Utvrdjeno je da tečni deo mlečnog kefira od tibetanskih glivica ima pozitivno dejstvo na koren kose, a onaj gušći (kao krem) blagotvorno deluje na kožu lica. I jedno i drugo se dobije ako se flašica sa kefirom ostavi malo duže da fermentira dok ne dodje do odvajanja ovih sastajaka. Ovaj mlečni napitak je odličan probiotik!

Iskustva i mišljenja korisnika:
1. Imam je preko 20 godina i nikada mi nije uginula. Tokom pauze čuvam je u staklenki u frizideru, ali ne jako hladno i uvjek da ima malo mlijeka (s vremena na vreme dodam mlijeko tek da preživi). Pauzirala sam i po nekoliko mjeseci možda i godinu, i kada je ponovo aktivirate za dva-tri dana ona se oporavi. Stavljam alpsko mlijeko! Nema boljeg i zdravijeg napitka! Uglavnom, ja sam je neko vrijeme trošila, i rezultat je slijedeći: izliječila čir na želucu, uredila probavu, riješila se hemeroida i konačno nakon puno godina mogu jesti sve što želim.

2. Moj otac usled paralize imao je dekubitus, lekari nisu mogli da veruju da je za mesec i po dana bio regenerisan u potpunosti. Dala sam i mojoj prijateljici koja je imala kancer i dan danas je aktivna i zdrava sa još više energije. Čitala sam davno u tadašnjoj reviji „Zdravlje“ istorijat kefira, da potiće iz Kavkaza, da se stolećima čuvao kao porodična tajna, da je vrednost njegova bila kao sa zlatom koliko vredi gram zlata toliko gram kefira itd, ali i to da je to bila tajna mladosti i dugovečnosti.

3. Kefir je izvanredan za ojačanje korena kose ako se utrljava u vlasište i stoji preko noći, i takodje koristi se i kao maska za lice u kozmetičke svrhe. Najbolje je, posle dva tri dana, kada se kefir sam odvoji, i kada više nije za piće. Bistra se tekučina koristiti za tretman kose, a mlečni dio za njegu lica. Gljivice se ne koriste. To ruskinje praktikuju i imaju lep ten i kvalitetnu kosu! To sam doznala od moje prijateljiice koja je kefir transportovala u Americi u običnoj plastičnoj posudici kao krem za lice.

4. Pošto su velike vručine ja sam je zadnja dva meseca držala u frižideru, ali sam je na 48 sati cedila i pila. Predivno je. Nas troje iz kuće pijemo je već više od 1 godine (a inaće niko od nas ne pije mleko, ne jede sir, itd.); kako se uvečavala taj višak sam davala prijateljima, i do sada još sigurno 40 ljudi pije (kojima smo mi dali). Svi su oduševljeni, oni što su bili bolesni, bolje im je, a mogu ti reči da oni što nisu na presnoj hrani a piju kefir, proverom rezultata su ustanovili da im se nivo holesterola i triglicerida normalizovao.

5. Samo zrno kefira je jedan genijalan proizvod prirode sastavljen od bakterija, kvaščevih gljivica, bjelančevina i masti, praktički neuništiv, možemo zamrzavati, ostaviti u vlažnoj krpi ili ga čuvati u tekućini od vode i mlijeka i opet će „raditi“. Jedina stvar koju ne podnosi je dodir sa metalom, čime smo odmah naveli glavni uzrok zbog kojeg kefir u domačoj proizvodnji nekima ne uspije. Veličina zrna nema nikakav uticaj na kvalitet ili ukus kefira.

6. Pijem gljivu drugu kuru od 20 dana, rezltati su slijedeći:  nemam povišeni šećer (bio je 13 sad je normalan), regulirala mi se stolica, sad je redovita-svakodnevno, tlak ok (inače jako niski) i prestala sam piti tablete za smirenje.
Povezani članci:
– Šta-je-tibetanska-gljivica-ili-tibetanski-mlecni-kefir
– Lekovita-svojstva-tibetanskih-gljiva-ili-tibetanskog-kefira
– Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice
 Tibetanska gljivica – ko zna? Pitanja i odgovori!

Omogućio pc021 Novi Sad