Kakao napitak

Kakao sastojci teobromin, teofilin i kofein su bioaktivne komponente čije delovanje smanjuje apetit i stvara osećaj sitosti. Standardni kakao u prahu od kojeg se pravi napitak sadrži 2057 mg teobromina i 230 mg kofeina na 100 grama. Delovanje kakaa je blago opuštajuće i osvežavajuće. Antioksidanti i flavonoidi su dobri za krvne sudove i smanjuju rizik od raka. Sastojci lutein i zeaksantin su veoma korisni za prevenciju makularne degeneracije, čestog problema kod starijih ljudi.
Serotonin (nosilac sreće) se stvara u mozgu kada pojedemo čokoladu ili pijemo kakao napitak. On nam pomaže da se osećamo opuštenije i srećnije.
Tamnija čokolada sadrži mnogo više kakao praha od obične. Čokolade sa manje kakao praha su svetlije, kaloričnije i sadrže manje zaštitnih materija (flavonoida) a više šećera, zasićenih masnoća i holesterola. Šolja skuvanog kakao praha ima gvoždja koliko i 40 šoljica spanaća.

Recepti:

Kakao sa medom:
100ml vode; 100ml mleka; 1kašičica meda; 3 kašičice kakao praha.
Priprema: Mleko i vodu zakuvati, dodati med i kakao, pustiti da zapeni pa servirati.

Kakao sa šlagom:
0,2 litre mleka; 2 kašičice šlaga; 2 kašičice kakao praha
3 kašičice vanili šećera (ukupno 259 kakorija)
Priprema: Mleko staviti u posudu, dodati kakao, šlag i vanili šećer. Staviti da zakuva uz stalno mešanje. Kada se pojavi pena, skinuti i servirati.

Kakao sa cimetom:
0,25 litre mleka; 3 kašičice instant kakao; malo cimeta, muškat oraščića i đumbira.
Priprema: Pomešati kakao, cimet, muškat oraščić i đumbir sa malo zakuvane vode, dodati vruće mleko i sve dobro promešati.

Kakao sa čokoladom:
0,2 litre mleka; 2 klinčića; 1 štapić od vanile (1cm); malo cimeta; 1 rebro čokolade (mlečne ili tamne); 1 kašika šlaga; 1 kašičica čokoladnih komadića za ukrašavanje.
Priprema: Mleko sa vanil štapićem i klinčićima zakuvati pa odmah skinuti sa vatre i ukloniti vanil štapić i klinčiće. Mleko uliti u čašu, staviti rebro čokolade i pustiti neka se otopi.  Dodati cimet i promešati. Po želji ukrasiti izlupanim šlagom i komadićima čokolade.