Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Kao najdinamičnija grana stomatologije, estetska stomatologija sažima više specijalnosti sa samo jednim ciljem: prirodan sklad mekih i tvrdih oralnih tkiva.
– skoro 5o% ljudi se složilo da donosi sud o ljudima na osnovu njihovog osmeha,
– 67% misli da osmeh utiče na samopouzdanje,
– 58% se slaže da je osmeh upravo ono što prvo primetite kod osobe pri upoznavanju.

Šta zapravo može estetska stomatologija?

Možemo da korigujemo gotovo svaki problem u vezi sa estetikom:
– nedostajući zub da nadoknadimo,
– prostor izmedju zuba da smanjimo ili da zatvorimo u potpunosti,
– loš raspored zuba da ispravimo,
– prebojene zube da izbelimo,
– tamne ispune zamenimo novim visokoestetskim ispunama,
– meko tkivo („desni“) izlećimo i preoblikujemo.

Rezultat je osmeh o kome ste maštali – pun zubni niz pravilno rasporedjenih zuba biserne beline.

Najčešći mitovi i činjenice u stomatologiji

Mit: Gubitak zuba je normalan deo procesa starenja.
Činjenica: Sa dobrom oralnom higijenom i redovnim stručnim kontrolama, Vaši zubi su predvidjeni da traju doživotno.
Medjutim, ukoliko se ne leči, parodontopatija može dovesti do gubitka zuba. Ona predstavlja glavni uzrok gubitka zuba kod osoba starijih od 35 godina.

Mit: Oralno zdravlje ne utiče na sveobuhvatno zdravlje.
Činjenica: Skorašnja istraživanja povezuju parodontopatiju sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularna oboljenja, prerano rodjenim bebama sa malom telesnom težinom, moždanim udarom i dijabetesom.

Otecene desni - paradontozaMit: Krvarenje iz desni je normalno.
Činjenica: Krvarenje iz desni je jedan od znakova parodontopatije. Zamislite Vaše desni kao kožu na rukama. Ako bi Vam ruke krvarile svaki put kada ih operete, znali bi ste da nešto nije u redu. Ostali znaci parodontopatije su: crvenilo, natečene ili osetljive desni, desni koje su se povukle, dugotrajan zadah, gnoj izmedju zuba i desni i promena u naleganju parcijalne proteze.

Mit: Kada desni krvare onda je bolje da se desni ne peru.
Činjenica: Krvave desni su znak da su desni upaljene i da nisu zdrave. Ovo je obično rezultat nakupljanja plaka i kamenca na zubima. Dok se ove naslage ne uklone, desni će nastaviti da krvare. Pranje zuba mekanom četkicom i
odgovarajućom tehnikom otklanja plak i omogućava desnima da se oporave. Početno krvarenje se tokom vremena polako smanjuje i na kraju prestaje.

Mit: Stavljanje aspirina pord zuba koji boli smanjuje bol.
Činjenica: Zubobolja se ne može smanjiti ukoliko stavite tabletu aspirina bilo gde u usta. Ovo je, naprotiv, veoma štetna navika koja dovodi do oštećenja mekih tkiva oko mesta gde se postavlja tableta.

Mit: Profesionalno otklanjanje kamenca dovodi do labavljenja zuba.
Činjenica: Zubi se pridržavaju čvrsto uz kost pomoću periodontalnih vlakana. Loša oralna higijena dovodi do nakupljanja kamenca na površinama zuba. Ove naslage draže desni i dovode do nastanka zapaljenja i krvarenja desni. Ukoliko se
kamenac ne ukloni, desni se mogu povući što dovodi do razaranja okolne kosti. Tako, kamenac na zubu može prouzrokovati mnogo veću štetu na potpornim tkivima zuba. Medjutim, pacijenti mogu osetiti blagu rasklaćenost zuba
nakon uklanjanja kamenca, koja se posle nekoliko sati izgubi.

Mit: Stomatološke intervencije su uvek bolne.
Činjenica: Danas se većina stomatoloških intervencija obavlja pod anestezijom, što ih čini skroz bezbolnim. Kao dodatak tome, savremeni visoko-turažni brusni instrumenti stvaraju mnogo manje vibracija a samim tim i veću udobnost za
pacijenta.

„Dr Olja Kalem“ – Facebook