Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Naelektrisana kosa?

Blog Oglasi-Oglasi 18/02/2013

naelektrisana kosaNaelektrisana kosa najčešće nastaje prilikom njenog dodira sa četkom za kosu, češljom ili delom odeće. Međusobno trljanje dva različita predmeta izaziva njihovo naelektrisanje. Trenje kose sa nekim od ovih predmeta lako izaziva jonizaciju dlaka zbog koje se one međusobno odbijaju na sve strane. Odeća od veštačkog materijala privlači statički elektricitet u kosi pa je za nju mnogo povoljnija odeća (posebno kape) od prirodnih materijala.

Elektricitet u kosi česta je pojava prilikom nagle promene temperature (prelazak iz toplog u hladno i obratno) i u uslovima suviše vlažnog ili suvog vazduha. Elektricitet u kosi javlja se i zbog čestog farbanja, preteranog pranja ili predugog češljanja (farbanje i pranje kosu isušuje, a češljanje jonizuje).

Oštećena i suva kosa češće se naelektriše od zdrave i vlažne. Ovlaživač vazduha u zagrevanoj prostoriji može ukloniti uslove za pojavu elektriciteta u suvoj kosi. Treba da se izbegava češljanje kose odmah nakod prelaska iz jednog prostora u drugi sa velikom temperaturnom razlikom.

Pranje kose u vrućoj vodi doprinosi njenom isušivanju. Poželjno je koristiti šampone koji ne isušuju kosu, a nakon pranja nanositi regenerator (balsam) koji će zadržati vlagu u kosi. Prilikom sušenja fenom treba paziti da se kosa ne presuši (u tom slučaju teme blago navlažiti vodom). Najbolje je da se kosa osuši prirodno uz pomoć mekog peškira. Fenovi s jonizatorom i četke od prirodnih materijala sprečavaju naelektrisanje kose i neutrališu postojeći elektricitet.

Korisno je i nanošenje na mokru kosu nekog sredstva za negu suve ili procvetale kose (prirodno ulje od makadamije itd). Suvoj kosi može pomoći i kokosovo ulje naneto na vrhove pramenova nakon pranja, dok su još vlažni (ostaviti ulje na kosi petnaestak minuta). Kokosovo ulje deluje i protiv peruti ako se nanese na teme i ostavi preko noći, a ujutro dobro opere.

Nanošenje voska ili tonika za kosu na još nenaelektrisane krajeve kose može smiriti nemirne (naelektrisane) delove, bez nanošenja ovih preparata na celu kosu.

Na kraju, uvek može da se upotrebi i neki preparat protiv elektriciteta u kosi (obično sadrže silikon).

Redovno ili neredovno šišanje kao i kako je ošišana takođe utiće na to da li će i koliko kosa biti sklona naelektrisanju. Duža i ravna kosa sa redovno šišanim vrhovima, teže se naelektriše od kratke i stepenasto ošišane.

 

ukupno pregleda: 3966, danas: 3

  

Sponzorisani linkovi

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

 • Kandida i kako je pobediti

  od na 19/04/2012 - 0 Komentari

  Kandida, izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa, normalno živi u crevima, koži i sluzokoži čoveka i ne postoji samostalno u prorodi. Najpoznatiji tipovi su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis. U normalnim okolnostima kandida je bezopasna, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje da se razmnožava izazivajući zdravstve probleme domaćinu.

 • Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

  od na 17/02/2012 - 0 Komentari

  Orahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. […]

 • Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice?

  od na 12/07/2011 - 4 Komentari

  Tibetanska gljiva kefir – Priprema kefira za 1 osobu:  Jednu plastičnu kašiku ispranih gljivica staviti u staklenu ili plastičnu posudu i preliti sa 250 – 300 ml kvalitetnog, nekuvanog 1,5% – 3,2% mleka (kada se udvostruči količina zrna kefira,   treba i dvostruko više mleka, itd) i poklopiti labavo plastičnim poklopcem, ili gazom da diše. U […]

 • Kako se priprema i čuva vodeni kefir

  od na 24/03/2012 - 0 Komentari

  Kako se priprema i čuva vodeni kefir: Osnovni recept za vodeni kefir, ali se može eksperimentisati sa vrstama, količinama i proporcijama sastojaka, prema ličnom ukusu. Izbegavati sve što je metalno, ali nije problem ako se nešto na kratko upotrebi. Sav pribor treba koristi samo za ovu namenu.  Postoje dve metode:

 • Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

  od na 12/07/2011 - 1 Komentari

  Tibetanska gljiva zdravlja Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice? Recept za osobe sa narušenim zdravljem: Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.

Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop