Dobrodošli!

PC021 web dizajn

Bešamel – sos nad sosovima

Blog Oglasi-Oglasi 11/11/2012

Bešamel sosBešamel sos je jednostavan sos koji se koristi u osnovnom obliku, ili kao polazna osnova za druge raznovrsnije sosove.
Smesa se pravi od jednakih delova rastopljenog putera (ili margarina) i brašna uz dodatak mleka. Prvo se brašno proprži na puteru (margarinu) tako da ostane belo. Smesa se polako preliva mlekom i kuva na blagoj vatri uz stalno mešanje, sve dok se ne zgusne. Pri kraju posoliti, a na kraju i pobiberiti po želji i ukusu.

Kada se smesa skine sa vatre, imamo sos koji se služi uz jela u ovom osnovnom obliku ili se koristi za dobijanje drugih sosova (dodavanjem novih sastojaka) prema ukusu i potrebi:

1. Ako se bešamelu doda sveža pavlaka (količina po ukusu), kašika limunovog soka i sveži peršunov list, dobija se sos koji se slaže sa tvrdo kuvanim jajima, piletinom ili ribom.
2. Ako bešamel treba kao prilog uz kuvano crveno meso onda se, posle mleka, a pre skidanja sa vatre, može dodati belog luka ili pirea od paradajza.
3. Šampinjone sitno iseckati i prokuvati u bešamelu. Ovo jelo se slaže sa salatama i jakim belim sirevima.
4. Uz jagnjetinu, boraniju i sl. može se poslužiti bešamel u koji je dodata obilata količina dinstanog crnog luka i koja kašika kisele pavlake, itd.
5. Dalje nastavite sami … Bešamel je toliko dobra i univerzalna osnova za razne ukusne sosove da prosto ne možete pogrešiti!

Bešamel – sos nad sosovima

ukupno pregleda: 3873, danas: 2

  

Sponzorisani linkovi

PC021 web dizajn

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

 • Kandida i kako je pobediti

  od na 19/04/2012 - 0 Komentari

  Kandida, izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa, normalno živi u crevima, koži i sluzokoži čoveka i ne postoji samostalno u prorodi. Najpoznatiji tipovi su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis. U normalnim okolnostima kandida je bezopasna, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje da se razmnožava izazivajući zdravstve probleme domaćinu.

 • Orahovac liker od zelenih oraha prirodan lek za želudac

  od na 17/02/2012 - 0 Komentari

  Orahovac liker od zelenih oraha prirodan je lek za želudac, sluzokožu usta i grla, i posebno, za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom. Osnovni sastojci su zeleni orasi, rakija i šećer. Ostali sastojci su stvar ukusa i nisu obavezni. Najbolje je da se sami, prema svojoj želji i ukusu, opredelite za vrstu i količine sastojaka. […]

 • Kako se pravi mlečni kefir od tibetanske gljivice?

  od na 12/07/2011 - 4 Komentari

  Tibetanska gljiva kefir – Priprema kefira za 1 osobu:  Jednu plastičnu kašiku ispranih gljivica staviti u staklenu ili plastičnu posudu i preliti sa 250 – 300 ml kvalitetnog, nekuvanog 1,5% – 3,2% mleka (kada se udvostruči količina zrna kefira,   treba i dvostruko više mleka, itd) i poklopiti labavo plastičnim poklopcem, ili gazom da diše. U […]

 • Kako se priprema i čuva vodeni kefir

  od na 24/03/2012 - 0 Komentari

  Kako se priprema i čuva vodeni kefir: Osnovni recept za vodeni kefir, ali se može eksperimentisati sa vrstama, količinama i proporcijama sastojaka, prema ličnom ukusu. Izbegavati sve što je metalno, ali nije problem ako se nešto na kratko upotrebi. Sav pribor treba koristi samo za ovu namenu.  Postoje dve metode:

 • Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice

  od na 12/07/2011 - 1 Komentari

  Tibetanska gljiva zdravlja Kako se koristi napitak od tibetanske gljivice? Recept za osobe sa narušenim zdravljem: Napitak (kefir) se pije bez prekida 20 dana, uveće, pre spavanja. Nakon 20 dana pravi se pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja, a treba da se ponovi bar 3 puta.

Izrada web shopa
Reklamni baner plus promotivni tekst
Unna shop
Unna shop